Učionica
PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK ZAPOČELA REALIZACIJA NEKOLIKO VAŽNIH ZNANSTVENIH I STRUČNIH PROJEKATA

Odobreno financiranje projekata vrijednih gotovo 4,8 milijuna kuna
Objavljeno 11. veljače, 2018.

U prosincu 2017. Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek odobreno je financiranje nekoliko znanstvenih i stručnih projekata vrijednih ukupno 4.733.434,56 kuna.

Upravni odbor Hrvatske zaklade za znanost donio je odluku o dodjeli sredstava zaklade u okviru natječaja „Uspostavni istraživački projekti“ mladim znanstvenicama za sljedeća tri projekta:

1.) „Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla“ (voditeljica: izv. prof. dr. sc. Stela Jokić) – vrijednost projekta: 1.607.708,72 kuna;

2) „Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda“ (voditeljica: izv. prof. dr. sc. Đurđica Ačkar) – vrijednost projekta: 1.226.287,12 kuna;

3) „Zelene tehnologije u sintezi heterocikličkih spojeva“ (voditeljica: doc. dr. sc. Maja Molnar) – vrijednost projekta: 1.434.438,72 kuna.

Realizacija uspostavnih istraživačkih projekata započela je u siječnju 2018. i trajat će do 2023. godine. Cilj je tih projekata podupirati mlade znanstvenike da tijekom petogodišnjega financiranja uspostave svoju istraživačku skupinu koja će se baviti međunarodno relevantnim znanstvenim temama. Na svakom odobrenom projektu zaposlit će se po jedan novi doktorand. Osim toga, Fakultet je dobio još nekoliko poticaja po drugim osnovama. Tako su iz proračuna Osječko-baranjske županije za 2017. godinu PTF-u dodijeljene potpore u ukupnom iznosu od 180.000 kuna za 12 istraživačkih projekata u poljoprivredi koji će se baviti razvojem novih proizvoda i unaprjeđenjem postojećih procesa u proizvodnji hrane.

Svi dobiveni projekti od iznimne su važnosti za Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek jer će se u njihovu okviru pojačati suradnja s gospodarstvom i lokalnom zajednicom te će se posebno ojačati znanstvena aktivnost i opremiti laboratoriji novom istraživačkom opremom. Fakultet na sve moguće načine pokušava pridobiti sredstva za istraživanje i razvoj, čemu doprinosi i činjenica da su u postupku evaluacije i dva projekta ukupne vrijednosti desetak milijuna kuna koji se financiraju iz fondova Europske unije. Fakultet će i dalje nastaviti raditi na svojoj prepoznatljivosti i etabliranju kao poželjnoj visokoobrazovnoj instituciji te pouzdanom partneru gospodarstvu, domaćim i inozemnim znanstvenim i obrazovnim institucijama te studentima.

Stela JOKIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike