Učionica
GRAĐEVINSKI FAKULTET OSIJEK SUDJELOVAO NA ZIMSKOJ KREATIVNOJ ŠKOLI „GRADITELJI“

Za učenike organizirali graditeljske radionice i radionice iznenađenja
Objavljeno 11. veljače, 2018.

Građevinski fakultet Osijek ponovno je bio dijelom Zimske kreativne škole „Graditelji“, u organizaciji Graditeljsko-geodetske škole Osijek, koja je trajala od 8. do 10. siječnja 2018. godine s održanih 13 regularnih radionica, dvjema radionicama iznenađenja i preko 160 sudionika od vrtićke dobi do maturanata.

Djelatnici Građevinskoga fakulteta Osijek osmislili su i proveli četiri različite radionice. Među regularnim radionicama ponudili su dvije, „Mostovi od špageta“ i „Zgradotres“, obje namijenjene učenicima osmih razreda osnovne škole te učenicima prvih i drugih razreda srednje škole. „Mostovi od špageta“ bila je graditeljska radionica u čijem su okviru učenici bili podijeljeni u tri tima, a zadatak im je bio osmisliti i napraviti konstrukciju mosta od špageta koji će premostiti rupu određene veličine. Cilj je bio napraviti što lakši most kako bi što bolje izdržao ispitivanje i ocjenjivanje dodavanjem mase na sredinu raspona mosta. „Zgradotres“ je radionica potresnoga graditeljstva u čijem su okviru učenici u parovima izrađivali skeletnu konstrukciju od drveta balze. Cilj je bio napraviti konstrukciju koja će se, opterećena utezima, na najbolji način oduprijeti potresu simuliranom na potresnom stolu.

Provedene su i dvije radionice iznenađenja: „Kakav kaput ima kuća“, tijekom koje su djeca predškolske dobi, gledajući kroz termokameru, uočavala koji su dijelovi zgrade, računala i njih samih topliji, a koji hladniji, te „Kuglice, štapići, puf-pant, tres“, tijekom koje su djeca predškolske dobi slagala male konstrukcije od čačkalica i kuglica od stiropora te ih ispitivali na potresnom stolu. Ocjenom modela zaključeno je da su učenici Borna Sokač te Šimun i Petar Sauka napravili najbolji model mosta, a najbolju konstrukciju zgrade izradili su učenici Jakov Spajić i Martina Lovaković. Međutim, od pobjeda i izbora najboljih važnije je da su svi polaznici radionica mnogo naučili kroz zabavu, stoga je bilo riječi o još jednoj uspjeloj aktivnosti popularizacije tehničkih znanosti.

Filip ANIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike