Ekonomija
PORUKA VLADAJUĆIMA

Građani žele neograničen internet po povoljnoj cijeni
Objavljeno 10. veljače, 2018.

Digitalna Hrvatska predstavila je rezultate velikog istraživanja prema kojem čak 81 posto građana podržava digitalnu transformaciju društva, a više od 88 posto ih smatra da se zakoni moraju modernizirati kako bi dopustili davanje svakodnevnih usluga preko elektroničkih aplikacija. Istraživanje su predstavili izvršni direktor Digitalne Hrvatske Đuro Lubura te članovi Upravnog odbora DH i predstavnici tvrtki osnivača, predsjednik Uprave Tele2 Viktor Pavlinić i generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu Davor Tremac. Kako je pokazalo istraživanje provedeno u cijeloj Hrvatskoj na 800 ispitanika, čak 85 posto hrvatskih građana smatra da je njihovo pravo da mogu koristiti internet s neograničenom količinom podataka za prihvatljivu cijenu. Više od 75 posto ih smatra i da bi internetu trebali moći pristupiti bilo kada i bez obzira na to gdje se nalaze.

Tržišno natjecanje

Kad je riječ o korištenju elektroničkih aplikacija u svakodnevnom životu, čak 88 posto ih smatra da je zakonodavstvo potrebno modernizirati na način da uhvati korak sa suvremenim tehnologijama, a 72 posto ih podržava korištenje GPS aplikacije za usluge autotaksi-prijevoza. Izvršni direktor udruge, Đuro Lubura, naglasio je kako je Digitalna Hrvatska osnovana radi promicanja novih tehnologija i poslovnih modela koji se razvijaju na njima. Zna se kako ni tehnologija ni ekonomija nisu svrhe same sebi – njihov je cilj pomoći da ljudi bolje žive, a cilj je udruge potaknuti Hrvatsku da krene brzo naprijed – što jasno dočarava logotip udruge, znak fast forward. „Želimo nositelje javne vlasti na svim razinama jasno upozoriti na nužnost brzih promjena i prilagođavanja propisa novim tehnologijama, a spremni smo i vrlo dobronamjerno ponuditi znanje i iskustvo realnog sektora kako bismo im pomogli da osuvremenjivanjem propisa omoguće građanima Hrvatske inovativne, sigurne, jeftine i svagdje dostupne usluge koje im trebaju“, istaknuo je dodatno Đuro Lubura.

Davor Tremac naglasio je kako je ulaskom Ubera na tržište cijena usluga prijevoza pala za 50 posto, pa se građani sve manje koriste vlastitim automobilom: „Digitalna Hrvatska potiče tržišno natjecanje, zbog kojeg se dugoročno smanjuje cijena usluga, a povećava kvaliteta. Novi prijedlog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu uključio je aplikacije u autotaksi prijevoz, što će utjecati na kvalitetu usluge u tom sektoru, jer je GPS 20 puta točniji od taksimetra, a ostavlja i trajan zapis vožnje koji se poslije uvijek može provjeriti. To pruža dodatnu sigurnost korisnicima, kao i vozačima koji rade preko Uber aplikacije.“

Razvoj društva

„Vladajući se ne smiju bojati promjena i donošenja odluka koje će ubrzati digitalnu transformaciju i razvoj društva jer su građani već spremni na to. Istraživanje je pokazalo da gotovo 90 posto građana očekuje da zakonodavac stvori povoljne uvjete za razvoja tehnologija i digitalizaciju svakodnevnog života. U to spada i razvoj infrastrukture“, izjavio je Viktor Pavlinić komentirajući rezultate istraživanja. Osnivači udruge Digitalna Hrvatska su DOK-ING, M+ Grupa, Tele2 i Uber, kojima su se pridružile i tvrtke Bellabeat, Hangar18 i STEMI. Ključni smjerovi djelovanja udruge su promicanje novih tehnologija i poslovnih modela, poticanje razvoja infrastrukture – primarno infrastrukture za e-mobilnost i telekomunikacijske infrastrukture. Predstavljeno istraživanje provela je Promocija plus.

Zdenka RUPČIĆ

Istraživanje

PROVEDENO U CIJELOJ HRVATSKOJ NA 800 ISPITANIKA

istraživanje

U KORAK SA SUVREMENIM TEHNOLOGIJAMA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike