Magazin
TJEDNI OSVRT

Politički i financijski bankrot SDP-a
Objavljeno 10. veljače, 2018.

U SDP-u nikako do mira. Nakon sve očitijeg političkog nesnalaženja stranačkog vodstva na čelu sa šefom im Davorom Bernardićem, unutarstranačkih ratova gdje se više i ne zna tko je protiv koga i uz koga, sada stranku opterećuju i financijski problemi. Toliki da se spominje i bankrot. Naime, Bernardić je još 22. siječnja primio konačnu presudu prema kojoj moraju platiti čak deset milijuna kuna za izbornu kampanju Milana Bandića iz 2009. godine, kada je on još bio član SDP-a.

Bernardić je sve do neki dan tu informaciju navodno tajio i od stranačkog vrha, zato ne čudi da su svi ostali zgroženi. Čak je još valjda i jedini pravi Bernardićev saveznik potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina izjavio: “Šokirani smo! Imamo puno kostura iz ormara.”

Stoga bi i stranačka konvencija koja bi se trebala održati u ožujku mogla biti, najblaže rečeno, izuzetno burna. Nakon svega pitanje je i ima li šanse da je Bernaradić dočeka kao predsjednik SDP-a ili nakon nje to i ostane. Jer poslije sve brojnijih negativnih reakcija među članovima stranke teško je nešto drugo prognozirati. Oni smireniji i šefu skloniji sugeriraju mu da bi najbezbolnije bilo da sam odstupi, iako on to demantira. Ali, što god se nakon svega dogodilo, izvjesno je da sve vodi i prema raskolu stranke, čije se naznake već primjećuju.

Konačno svi pomalo shvaćaju da predsjednik SDP-a naprosto nema liderske kvalitete kojim bi stranka na izborima mogla ostvariti značajan rezultat. A to je najmanje 35 posto potpore da bi se moglo sudjelovati u sastavljanju vlade. No SDP je u ovom trenutku jako daleko od tog cilja. Štoviše, rejting mu i dalje pada, vrti se oko 20 posto, što pak znači da u posljednjih 15 godina nikad nije bio niži.

Stanje je ovih dana najbolje detektirala ugledna i nekada visokopozicionirana SDP-ovka, a danas izolirana Milanka Opačić, rekavši: “HDZ nema oporbu - ispada da mu je najveća oporba predsjednica”, dodavši da “SDP-om vladaju oni koji znaju što bi htjeli od sebe i za sebe, ali ne znaju što bi sa SDP-om”.

Kako god, nakon niza afera koje ga potresaju SDP-u će biti uspjeh ako sanira sam sebe, pa tek možda jednom i Hrvatsku. Za kraj im je još samo kao utjeha ostala mogućnost velike koalicije s HDZ-om, o čemu se počelo također naveliko govoriti. Radilo se o spinu ili podmetanjima, nije bitno, ali ni to u SDP-u još nitko nije kategorički odbacio.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

Najčitanije iz rubrike