Kultura
U ZAGREBU NAKON LONDONA I VENECIJE

Anita Kontrec: Potraga za izgubljenim domom
Objavljeno 10. veljače, 2018.

ZAGREB - U Galeriji Laval Nugent otvara se 15. veljače samostalna izložba Anite Kontrec pod nazivom “Kuće i snovi – iscjeljivanje kuća” i moći će se pogledati do 7. ožujka.

Na izložbi će Anita Kontrec prikazati dio instalacije Houses and Dreams koju je izlagala u Palazzo Mora u kontekstu Venecijanskog bijenala, kao i najnovije radove načinjene za izložbu u galeriji Laval Nugent.

U prvom dijelu izložbe težište je na gubitku doma i identiteta, dok u drugom dijelu u kojem izlaže najnovije radove prevladava aspekt transformacije, odnosno iscjeljenja traumatskog doživljaja. Kao elemente transformacije Anita Kontrec uvodi materijale kao što su vosak i zlato te koristi boju kao iscjeljujuću energiju. Uoči izložbe u galeriji Laval Nugent, projekt Houses and Dreams gostovao je na glasovitom Dulwich Collegu u Londonu, gdje je Anita Kontrec vodila likovnu radionicu i održala izložbu pod nazivom “Zigurat”.

Slikarica i kiparica Anita Kontrec, koja od početka 90-ih živi i radi na relaciji Zagreb - Köln, nakon zapažene retrospektivne izložbe u zagrebačkoj galeriji Prsten započela je u ožujku prošle godine međunarodni projekt KUĆE I SNOVI /HOUSES AND DREAMS, a središnja tema projekta, koji je do sada bio prikazan u Kölnu, Veneciji (u kontekstu Venecijanskog bijenala), Umagu, Kopru i Londonu, bavi se temom migracija i potrage za izgubljenim domom.

Na svakoj od navedenih izložbi Anita Kontrec svojim crtežima, skulpturama i instalacijama naglašava različite aspekte i uzroke gubitka doma. Iako se radi o složenoj socijalnoj i kulturološkoj temi s dubokim političkim implikacijama, Anita Kontrec o njoj govori ponajprije i iznad svega jezikom likovnosti poštujući sve zakonitosti tog diskursa. Pritom se koristi raznovrsnim materijalima kao što su gips, gaza, papir, drvo, opeka, bronca, kamen. U svojim instalacijama često koristi i ready-made predmete svakodnevne upotrebe. Zajednički nazivnik svih izložbi u sklopu projekta su fragilne kućice od kartona i gipsanih zavoja - one su ujedno i metafore za naše vlastito tijelo koje je također prolazno i ranjivo. N.Vek.

Možda ste propustili...

U UTORAK, 22., TE U PETAK, 25. SIJEČNJA, U LISINSKOM

Studenti kao solisti, dirigenti i skladatelji uz Zagrebačku filharmoniju

KATEDRALNI ORGULJAŠ PARIŠKE CRKVE

Iz Notre-Dame u Lisinski u Zagrebu

DANAS DODJELA NAGRADA HRVATSKOG DRUŠTVA KAZALIŠNIH KRITIČARA I TEATROLOGA

Demetrova nagrada za životno djelo Ljubomiru Stanojeviću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMINUO NA DANAŠNJI DAN: NENAD MIRKO NOVAKOVIĆ

Njegov su svećenički život i pjesnički rad trideset godina bili nepravedno zanemarivani

2

DUBRAVKA PAĐEN FARKAŠ DANAS POČINJE DRUGI MANDAT

Veseli pomisao da je brojnim Osječanima, nakon posla i kuće, knjižnica “treći prostor”

3

MATICA HRVATSKA OSIJEK PROMOVIRALA DVIJE "KNJIŽEVNE REVIJE"

Poezija Elija Panelle i odjeci šezdesetih godina u Osijeku