Novosti
VUČIĆEV POSJET I NOVE PROVOKACIJE IZ SRBIJE

Vulinova izjava - vrlo destruktivan signal
Objavljeno 8. veljače, 2018.

Ratna odšteta izaziva opravdano zanimanje javnosti i posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića idućeg tjedna bit će prigoda da se razgovara o tom pitanju, obuhvaćenom Sporazumom o normalizaciji, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković, a kao važno pitanje istaknuo je i zaštitu manjina. Zagreb želi da razgovori koje će srbijanski predsjednik Vučić voditi u Hrvatskoj budu “što konkretniji i sadržajniji”, rekao je premijer na početku sjednice Vlade. Nabrojio je pitanja zaštite manjina, nestalih, pravosudne suradnje, pitanja o granici i povratu imovine te ratnih šteta. Plenković je podsjetio da je kao mlad diplomat sudjelovao u razgovorima koji su vodili potpisivanju Sporazuma o normalizaciji 23. kolovoza 1996. u Beogradu, a članak 7 tog sporazuma govori da se u roku od šest mjeseci treba sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu. “Nažalost, taj sporazum nikada nije potpisan, razgovori su trajali pa su prekinuti”, rekao je. Za Vučićeva posjeta Zagrebu 12. i 13. veljače na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović moglo bi se razgovarati o toj obvezi, rekao je. “Vrlo je jasan i opravdan interes Hrvatske da o tome vodimo računa”, ocijenio je hrvatski premijer.

Reakcije hrvatskih političara u četvrtak su izazvale nove izjave iz Srbije. Tamošnji je ministar Aleksandar Vulin, naime, izjavio kako ustaštvo i ustaše nikada nisu izišli iz politike i javnog života Hrvatske i kako očekuje da će Vučića u Zagrebu dočekati ustaše na trgovima i pokušati doći do njega. Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković ocijenio je tu Vulinovu izjavu vrlo destruktivnim signalom, koji može pokvariti sve napore što su dosad učinjeni da bi do tog susreta uopće došlo.

- To je izjava koja svakako ne pridonosi pozitivnom ozračju koje bi trebalo biti vezano uz posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. To su signali koji su vrlo destruktivni i koji mogu pokvariti sve napore koji su dosad učinjeni da bi do tog susreta uopće došlo i da bi on dao određeni pozitivan rezultat. Tako da je to posao koji bi sam predsjednik Srbije morao odraditi, jer je njegov blizak suradnik, dakle, morao bi reći svojim suradnicima da paze što govore - komentirao je Jandroković novinarima. Istog je stava i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić, koji također smatra da bi se predsjednik Srbije morao očitovati o izjavama svojih ministara, i Vulina i srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića. D.Pav./H

PRETJERIVANJE SRBIJANSKOG MINISTRA

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako u Hrvatskoj nigdje ne vidi ustaše te da pretjerivanjem smatra izjave srbijanskog ministra Vulina. “Mislim da ne treba slati takve poruke, to jednostavno nije tako, ja u Hrvatskoj ne vidim nigdje ustaše, i mislim da je, što se toga tiče, to stvarno pretjerivanje”, rekao je pred Banskim dvorima Bošnjaković novinarima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike