Novosti
VLADA O ZAKONU O NAJMU STANOVA

Jasniji rokovi iseljenja zaštićenih podstanara
Objavljeno 9. veljače, 2018.
Uređuje se i zaštita najmoprimca u slučaju otkaza ugovora o najmu stana

Vlada je sa svoje sjednice u četvrtak Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o najmu stanova. Prema riječima potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štromara, ovim se izmjenama popunjava pravna praznina nastala nakon odluke Ustavnog suda iz 1998. godine, a odnosi se na otkaz ugovora o najmu stanova i osiguranje najmoprimcu drugog odgovarajućeg stana. “Ovim prijedlogom zakona otklonit će se rizici Republike Hrvatske zbog neprovođenja odluke Europskog suda za ljudska prava”, dodao je. Kako je pojasnio, izmjenama zakona uređuje se pravna zaštita zaštićenog najmoprimca u slučaju otkaza ugovora o najmu stana. Vlasnici stanova dobivaju točan datum od kad mogu u cijelosti slobodno raspolagati svojom nekretninom, a do tada im se postupno povećava zaštićena najamnina u razdoblju od pet godina od stupanja zakona na snagu. Zaštićeni najmoprimci, nakon što im istekne taj status, kroz pet godina dobivaju državnu subvenciju pri plaćanju tržišne cijene najamnine, uz imovinski i površinski cenzus. “Za subvencioniranje razlike do tržišne najamnine iz proračuna će biti osigurano 40,5 milijuna kuna, a iz proračuna jedinica lokalne samouprave 2,7 milijuna kuna”, naveo je Štromar. Zaštićena najamnina postupno bi se povećavala od 1. srpnja 2018. do 30. lipnja 2023., kada prestaje pravo najmoprimaca i zaštićenog podstanara na zaštićenu najamninu, ali im ostaje pravo prvokupa stana (od 1. srpnja 2023.).

Određuje se i obveza plaćanja razlike između povećane i zaštićene najamnine za korisnike stanova koji ih koriste na temelju propisa o pravima hrvatskih branitelja i primatelja socijalne pomoći. Propisuje se i pravo na subvenciju slobodno dogovorne najamnine najmoprimcima i zaštićenim podstanarima čiji je netodohodak po članu kućanstva manji od polovine prosječne plaće, a prema veličini odgovarajućeg stana, i to za razdoblje od 1. srpnja 2023. do 30. lipnja 2028. D.Pav.

VOJSKA ZAPOŠLJAVA 1409 OSOBA

Na sjednici je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević predstavio Plan prijma osoblja za ovu godinu u Oružane snage RH. Prema ministrovim riječima, ovime se nastavlja trajni proces planskog prijma vojnika i mornara i visokoobrazovanih mladih časnika u službu radi uravnoteženja dobne i obrazovne strukture. Planom je predviđen prijam ukupno 1409 osoba, od čega 836 s tržišta rada, dok su ih 573 već u obrambenom sustavu i njima se samo mijenja kategorija unutar vojnog osoblja.

O PROMETU DRVA

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila i nacrt konačnog prijedloga zakona o provedbi uredbi Europske unije o prometu drva i proizvoda od drva, a kako je istaknuo ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, time se osigurava provedba relevantnih uredbi EU kojima je uređeno to područje te se izvan snage stavlja važeći zakon o provedbi uredbi EU u vezi s trgovinom ilegalno posjećenim drvom i proizvodima od takvog drva iz 2013. godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana