Novosti
SDP-OVCI PONOVNO KRITIZIRALI POSTUPKE ŠEFA STRANKE

Bernardić na proslavi s “rušiteljima” SDP-a
Objavljeno 9. veljače, 2018.

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, ponovno se našao na udaru kritika stranačkih kolega nakon što je objavljena fotografija na kojoj se druži sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Fotografija je snimljena istu večer kada je Predsjedništvo SDP-a saznalo za presudu Visokog trgovačkog suda po kojoj SDP do kraja tjedna mora platiti 9,5 milijuna kuna za troškove Bandićeve kampanje iz 2009. Nekoliko saborskih zastupnika SDP-a u četvrtak se osvrnulo i na reakcije pet dnevnih novina na učestalo Bernardićevo slanje demantija preko odvjetničkog ureda.

- Na popisu stvari koje ja ne bih napravio da sam na njegovu mjestu našla se još jedna - rekao je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk o odlasku Bernardića na rođendansku proslavu Dalibora Bastalca, čelnika zelinskog ogranka Bandićeve Stranke rada i solidarnosti. S te je proslave objavljena fotografija na kojoj su Bernardić i Bandić, a okupilo se društvo koje je nedavno rušilo SDP-ovu većinu u Skupštini Zagrebačke županije i SDP-ovca Mihaela Zmajlovića s čela tog tijela. I Gordan Maras je istaknuo da bi “bio oprezan s kim se druži i s kim večera.”

Mirando Mrsić ocjenjuje kako “nije bilo primjereno da predsjednik stranke bude u tom društvu jer kada ste na čelu stranke, morate paziti s kim ste u društvu.”

Komentirajući pismo pet dnevnih novina članovima Predsjedništva SDP-a o demantijima koje im Bernardić preko odvjetničkog ureda sustavno šalje, Bauk je kazao da je “oduvijek znao procijeniti svoje mogućnosti, ali da idem s vama raspravljati o vašim kolegama, to je iznad mojih mogućnosti.” Maras misli da nije problem u medijima jer mediji rade svoj posao, a Mrsić da je “predsjednik krenuo krivim putem.”

“To nije dobro za stranku i naš ugled među građanima jer ako promovirate slobodu govora, a u isto vrijeme preko odvjetničkog ureda pokušavate usmjeravati uređivačku politiku, onda se dovodi u pitanje vaša vjerodostojnost i mislite li stvarno ono što zagovarate”, poručuje Mrsić.

Na pitanje je li vrijeme da Bernardić odstupi u džentlmenskom dogovoru sa strankom, Bauk je odgovorio kako su to spekulacije već duže vrijeme u medijima, ali o tome se trebaju izjasniti članovi stranke s “nekom incijativom koja je zasnovana na postojećim pravilima našeg funkcioniranja.” Dodao je kako on ne sudjeluje u toj vrsti pritiska. Mrsić je podsjetio kako “cijelo vrijeme poručuje da bi predsjednik trebao razmisliti o budućnosti stranke, a ne o svojoj budućnosti”. Dodaje kako je on svoje ambicije iskazao davno prije (kada je najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a), a one i dalje stoje. D.Pav./H

MORA SE NAĆI RJEŠENJE ZA OVRHU

Što se tiče ovrhe i blokade koje prijete SDP-u, Bauk kaže da u stranci ima ljudi kojima je to posao i koji znaju više. Mrsić se pak toplo nada da će se naći rješenje jer to stvara goleme probleme funkcioniranju stranke. “Sud je donio odluku kakvu je donio, koliko čujem, stranka će se žaliti, ali treba imati i plan 'B', a to znači pripremiti se i za nepovoljan scenarij. Mislim da smo tu zakasnili jer, koliko znam, plana 'B' nema. Stranka mora naći rješenje za ovrhu i prjeteću blokadu, a nakon toga kako servisirati taj dug. Moramo osigurati funkcioniranje stranke i to je sada primarni zadatak predsjednika i poslovnog direktora i cijelog Predsjedništva”, ocjenjuje Mrsić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike