Svijet
IZETBEGOVIĆ:

Prijetnja je radikalna hrvatska desnica
Objavljeno 8. veljače, 2018.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović odbacio je tvrdnje svog hrvatskog kolege u državnom vrhu Dragana Čovića da demografska dominacija Bošnjaka prijeti uspostavom islamske države u BiH. U intervjuu za portal Slobodna Bosna, Izetbegović je rekao da su Čovićeve izjave reciklaža stare teze, koja se izvlači “poput batine” još od 1983., i tzv. Sarajevskog procesa na kojemu se, pod optužbom za kontrarevolucionarno djelovanje, sudilo skupini muslimanskih intelektualaca predvođenih Alijom Izetbegovićem. “Ovaj put (batini) je novu energiju i šansu dala islamofobija izazvana migrantskom krizom. Cilj je oslabiti poziciju Bošnjaka, staviti nam na vrat hipoteku radikalizma i kompenzirati slabljenje pozicije HDZ-a nakon presude Haškog tribunala (Jadranku) Prliću i ostalima, izvršiti pritisak kako bi se ishodila rješenja po volji HDZ-a”, ustvrdio je Izetbegović.

On je tako komentirao Čovićev istup ranije ovoga tjedna u Zagrebu, u kojemu je čelnik HDZ-a BiH ustvrdio da građanska država u BiH zapravo znači unitarnu, a time i islamsku državu, jer bi time bila dovedena u pitanje prava druga dva konstitutivna naroda. Slično je upozorenje Čović izrekao i prošlog tjedna u Bruxellesu kada su on, Izetbegović i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarali s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom. H

“PODJELA IZBORNE BAZE”

Izetbegović drži da cilj Čovića, odnosno HDZ-a BiH, nije teritorijalna podjela BiH, “iako se i time prijeti”, nego “podjela izborne baze”, odnosno RTV sustava, institucija, ministarstava. “Zato je Dragan Čović krenuo u napad pred Daulom s tezom o 'radikalnoj bošnjačkoj desnici' i 'namjerama stvaranja islamske države na tlu BiH'. Naravno da takvo što ne postoji, ali postoji radikalna hrvatska desnica i presudom Haškog tribunala utvrđeni udruženi zločinački pothvat”, rekao je Izetbegović.

Možda ste propustili...

VIŠE OD 350.000 LJUDI NAPUSTILO JE SVOJE DOMOVE

U Indoneziji 436 mrtvih, potres naštetio turizmu

ZBOG NAPADA NA BIVŠEG RUSKOG DVOSTRUKOG ŠPIJUNA

Nove američke sankcije protiv Rusije

DOSEGNULI SU GRANICU RASTA

Sprema li se Turskoj gospodarska kriza?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SPASIOCI GUBE NADU DA IMA JOŠ PREŽIVJELIH

Nastavljena potraga u Genovi

2

ZBOG AMERIČKOG IZVJEŠĆA O PEDOFILIJI MEĐU SVEĆENICIMA

Vatikan izrazio "stid i tugu" 

3

KAMP JE OTVOREN PO UZORU NA RUSKE

Srbija zatvorila “patriotski kamp” za indoktrinaciju djece i mladih