Svijet
JAČANJE NEOFAŠIZMA

Srpska vlast tolerira nacističke skupine
Objavljeno 9. veljače, 2018.

Nedjeljno obilježavanje godišnjice smrti Milana Nedića, šefa srpske marionetske profašističke vlade u vrijeme kada je Srbija bila okupirana od Trećeg Reicha, pokazalo je kako je neonacistička scena u Srbiji vrlo živa, a vlast nemoćna ili nema volje spriječiti njihova divljanja po beogradskim ulicama. No, srpski su dužnosnici jako osjetljivi na iste te pojave u drugim, susjednim zemljama i često im čitaju lekcije.

Država Srbija već godinama tolerira djelovanje neonacističkih i fašističkih organizacija i udruženja iako je 2009. donijela zakon kojim se zabranjuje postojanje takvih organizacija, njihovo javno okupljanje i manifestacija neonacističkih i fašističkih simbola i obilježja, podsjeća beogradski istraživački portal Insajder pojašnjavajući kako Srbija sama izigrava zakone koje je donijela, pa je dopustila nedjeljno okupljanje u slavu Hitlerova sluge koji se 4. veljače 1946. ubio u Beogradu, u partizanskom zatvoru, čekajući suđenje.

Dokazi postoje

Na tom profašističkom skupu što su ga organizirali “Srpski carostavnik” i “Srbska akcija - podvig i borba” vihorile su se zastave pokreta “Zbor”, čiji je vođa bio srpski fašistički ideolog Dimitrije Ljotić, zastave s keltskim križevima - simbolima neonacizma, a neki su salutirali nacističkim “Zig Heil” i sve je to snimljeno televizijskim kamerama, ali nitko ne mora strahovati da će biti kažnjen, osim ako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne naloži kažnjavanje kako bi pred Europom pokazao da je europejac.

“Srbska akcija” okuplja srpske desničare koji otvoreno raspiruju mržnju prema Romima, Židovima, promiču i veličaju rusofiliju, slavenstvo, pravoslavlje, slave Mladića i Karadžića, protive se EU i općenito zapadnoeuropskim vrednotama. Poznati su i po upadima na tribine i skupove svojih političkih neistomišljenika, a ponekad, ako im se plati, to rade i za političke stranke. “Srpski carostavnik”, osim što veliča pravoslavlje, rusofiliju i sveslavenstvo, voli nacistička obilježja i pozdrave, mrzi zapad i sve što je zapadno, osim fašizma, izdvaja se od drugih srpskih neonacista po tome što mrzi žene, pa je organizirao tribinu “Feminizam kao razarajući faktor nacije u vojsci i ostalim državnim institucijama okupirane Srbije”.

Nacistički pozdravi

Skupu u čast Nediću nazočili su i članovi desničarske organizacije “Alternativa” i “Generacija identiteta”, a neki od njih snimljeni su i kako nacistički salutiraju. Na snimkama što su ih objavili mediji novinari Insajdera identificirali su Filipa Milinića iz “Generacije identiteta”, ali i Marka Gajinovića i Stefana Simića iz “Alternative”.

- Simić, Milinić i Gajinović bivši su članovi Nacionalnog srpskog fronta čiji je neslužbeni vođa Goran Davidović 'Firer'. Nacionalni stroj zabranjen je 2011. godine zbog “izazivanja rasne i nacionalne mržnje”, međutim Nacionalni srpski front, iako propagira iste vrijednosti kao i Nacionalni stroj, i dalje postoji kao organizacija i prijašnjih godina održao je i nekoliko javnih skupova uz dopuštenje države – doznaje Insajder dodajući kako je Stefan Simić 2016. sudjelovao u napadu na društveni centar Oktobar u Beogradu, gdje je bilo ozlijeđeno nekoliko ljudi, a osuđen je i na dvogodišnju uvjetnu kaznu zbog odlaska na ratište u Ukrajinu na strani proruskih snaga. Svi ovi događaji, a prije svega neadekvatan odgovor mjerodavnih institucija, zabrinuli su proeuropske analitičare u Srbiji.

Miroslav FLEGO
Država zapošljava kriminalce

U Srbiji je nedavno formirana i organizacija “Srpska desnica” na čijem je čelu izvjesni Miša Vacić, bivši predsjednik, također desničarskog i ultranacionalističkog Srpskog narodnog pokreta 1389, osuđivan zbog diskriminacije LGBT populacije, držanja oružja i ometanja službenih osoba u obavljanju dužnosti, ali takva reputacija očito nije smetala srpskim vlastima, pa su ga zaposlili u Vladinu uredu za Kosovo.

Srpski ultradesničari otvoreno šire mržnju prema Romima i Židovima, a slave Mladića i Karadžića

Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana