Sport
U PYEONGCHANGU POČINJE 23. ZOI

Dvije Koreje zajedno
Objavljeno 8. veljače, 2018.

U južnokorejskom PyeongChangu danas se službeno otvaraju 23. Zimske olimpijske igre. Do 25. veljače u tom gradu, oko 180 km udaljenom od Seoula, gotovo 3000 sportaša iz 92 zemlje natjecat će se u 15 sportskih disciplina za ukupno 102 kompleta medalja, prema čemu će ove OI biti najplodonosnije što se odličja tiče.

Kontroverze

Debitirat će sportaši iz čak šest zemalja – Ekvadora, Eritreje, Kosova, Malezije, Nigerije i Singapura, no Igre će biti uskraćene za službeni nastup jedne sportske velesile – Rusije. Naime, zbog poznatog skandala oko organiziranog dopinga, koji već duže vrijeme potresa ruski sport, Međunarodni olimpijski odbor odlučio je suspendirati Rusiju s Igara u PyeongChangu. Izazvalo je to burne reakcije u Rusiji, najavljivao se i potpuni bojkot, no na kraju je ipak diplomacija učinila svoje pa se pronašao kompromis. Ruskim sportašima koji su „čisti“ MOO je dopustio nastup, ali ne pod ruskom zastavom, nego olimpijskom, i pod nazivom Olimpijski sportaši iz Rusije, a ako osvoje zlato, umjesto nacionalne himne morat će slušati olimpijsku.

Nije to bila jedina kontroverza oko ovog ZOI-ja. Zbog poznatih odnosa između Sjeverne i Južne Koreje, prijetili su dodatni izostanci. Zabrinuti zbog sigurnosne situacije, u povodu nuklearnih testova Sjeverne Koreje, svojim odustajanjem od nastupa zaprijetile su Francuska, Njemačka i Austrija, no na kraju su ipak potvrdile sudjelovanje. Nesumnjivo je tome pripomoglo i smirivanje strasti između susjednih Koreja koje su pronašle zajednički jezik pa će ipak nastupiti na Igrama u susjedstvu, a dio njih natjecat će se i u hokeju pod zajedničkom zastavom Koreje.

Bez NHL zvijezda

Veliki udarac kvaliteti Igara bit će i činjenica da prvi put od 1994. na ZOI-ju nećemo moći uživati u izvedbama najboljih svjetskih hokejaša. Naime, vodstva najjače svjetske lige, NHL-a, i MOO-a, nisu se dogovorili oko osiguranja za hokejaše, pa u NHL-u ove godine nema stanke u prvenstvu. Time će brojni ljubitelji hokeja ostati uskraćeni, jer je upravo hokejaški turnir na Igrama bio među najgledanijima i najkvalitetnijima.

Hrvatska delegacija u PyeongChangu bit će dosta brojna, nastupit će 20 sportaša u četiri sporta, no teško ćemo povećati brojku od 11 odličja sa zimskih Igara. Naime, za veliku većinu vrijedit će olimpijski moto „važno je sudjelovati“, pa je vrlo izvjesno kako ćemo nakon četiri ZOI-ja u nizu (Salt Lake City, Torino, Vancouver, Soči), prvi put ostati bez podizanja hrvatske zastave prilikom svečanosti podjele medalja. No, kako je na velikim natjecanjima, a posebno Olimpijskim igrama, uvijek bilo velikih iznenađenja, možda nam u Južnoj Koreji neko slično priredi i netko od naših predstavnika.

Službene maskote su bijeli tigar Soohorang i azijski crni medvjed Bandabi, svečanost otvaranja je danas, u 11.55 sati prema hrvatskome vremenu, no već jučer su počela natjecanja u curlingu i skijaškim skokovima.

Goran ROGULJIĆ
MEDALJE U 15 sportova

Ukupno 102 kompleta medalja dijelit će se u 15 sportova. Najviše (14) bit će podijeljeno u brzom klizanju, zatim 12 u skijaškom trčanju, a po 11 kompleta u alpskom skijanju i biatlonu. Slijede snowboard i slobodno skijanje (10), brzo klizanje na kratke staze (8), umjetničko klizanje (5), skijaški skokovi, sanjkanje (po 4), bob, nordijska kombinacija, curling (po 3) te hokej i skeleton (2).

20 predstavnika iz Hrvatske

U PyeongChangu nastupit će 20 hrvatskih sportaša iz četiri sportske discipline. Najviše ih je u alpskom skijanju, čak 10: Leona Popović, Ida Štimac, Andrea Komšić, Lana Zbašnik, Natko Zrnčić Dim, Filip Zubčić, Matej Vidović, Istok Rodeš, Elias Kolega i Samuel Kolega. U bobu ćemo imati pet predstavnika (Dražen Silić, Benedikt Nikpalj, Mate Mezulić, Antonio Zelić, Đulijano Koludra), četvero u skijaškom trčanju (Vedrana Malec, Gabrijela Skender, Edi Dadić, Krešimir Crnković), dok će nas u sanjkanju predstavljati Daria Obratov.

Najčitanije iz rubrike