Osijek
PREDAVANJE NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Osječanka Majda osvojila vrh Afrike
Objavljeno 8. veljače, 2018.

Prvo u nizu ovogodišnjih putopisnih predavanja na osječkom Filozofskom fakultetu, u organizaciji aktivnog Planinarskog društva “Zanatlija”, održano je protekle srijede (7. veljače) u znaku najvišeg vrha afričkog kontinenta – planine Kilimandžaro. Naime, ovaj vrh, koji se nalazi na 5895 metara nadmorske visine, u srpnju prošle godine sa zagrebačkom ekspedicijom posjetila je članica “Zanatlije” Majda Rončević. Ona je time postala 396.905. osoba koja se popela na najviši vrh Afrike, iako se planinarstvom bavi tek nepune tri godine. Na ekspediciji je sudjelovalo 20 planinara iz cijele Hrvatske, dok ih je samo 15 uspjelo izdržati ovo naporno putovanje do popularnog Uhuru vrha.

- Najteže je što nikada ne znate sa sigurnošću kako će vaše tijelo reagirati na toj velikoj visini, jer postoje rizici od visinske bolesti koja se kod svakoga drugačije ispoljava. Srećom, osobno nisam imala nikakvih komplikacija, osim uobičajenih osjećaja uzbuđenosti, straha i gubitka daha prouzročenog niskim tlakom i rijetkim zrakom - ponosno govori Majda, dodajući kako je za cjelokupan put morala izdvojiti čak 22 tisuće kuna, ne uključujući nužnu opremu. Mnoštvo planinara, ali i ostalih zainteresiranih Osječana, preko velike količine fotografija i Majdinih prepričanih iskustava dobilo je dobar uvid u život stanovnika Tanzanije, a uz osvajanje Kilimandžara, bilo je i riječi o dvodnevnom posjetu safariju u Nacionalnom parku Tarangiri, te zaštićenom području kratera Ngorongoro.

Nakon što je uvidjela da može osvojiti Kilimandžaro, Majda Rončević otkrila nam je kako se ove godine planira popeti i na planinu Damavand u Iranu, čiji se vrh nalazi na 5671 metar nadmorske visine, a upravo ga je osvojio koprivnički planinar i putopisac Matej Perkov, koji će zainteresiranim Osječanima 14. veljače na Filozofskom fakultetu opisati svoje izazovno putovanje. M. Mandić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJSTARIJA OSJEČKA SLASTIČARNICA, NA ISTOJ DONJOGRADSKOJ LOKACIJI OD 1945.

Obiteljska slastičarnica Orijent čuvena po talijanskoj krempiti

2

NOĆNA SMJENA S PROMETNOM POLICIJOM

Iz auta izlazili pijani s bokalom vina u ruci

3

U OČEKIVANJU JAVNOG POZIVA ZA ORGANIZACIJU POPULARNE MANIFESTACIJE

Advent u Osijeku seli se u
Park kralja Petra Krešimira IV.?

oglas