Regija
SURADNJA MUZEJA ISTOČNE HRVATSKE

Monografija “Muzej u loncu” s 33 recepta
Objavljeno 9. veljače, 2018.

POŽEGA - Gradski muzej Požega već se nekoliko godina u okvirz svog projekta “Muzej u loncu” bavi autohtonim, već pomalo zaboravljenim jelima Požeštine. Projekt su prihvatili i ostali muzeji u regiji, a kao rezultat nastala je monografija “Muzej u loncu – Slavonija, Baranja i Srijem”, koja sadržava niz starih recepata iz 16 muzeja koje su pronašli muzejski djelatnici na svom prostoru. Jedinstvena monografija pravi je promotor tradicijske slavonske gastronomije - dva recepta pripremio je svaki muzej, a za sve posjetitelje organizirana je degustacija 16 starih jela u Krčmi Zlatni lug prema receptima iz monografije.

- Požeški muzej uložio je silne napore u ovaj projekt i drago nam je što nam se priključilo svih 16 muzeja Muzejske udruge istočne Hrvatske, od Virovitice do Iloka, u želji da zajedničkim snagama, prije svega izložbom i dokumentarnim filmom koji je obišao cijelu regiju, senzibiliziramo javnost za vrijednosti tradicijske prehrane i jela koja imaju sjajan potencijal, ponajprije u turističkoj primjeni i ugostiteljstvu, a onda da i u formi knjige pronosimo tu priču i izvan granica naše regije skidajući stigmu sa slavonskog kulinarstva i slavonske prehrane kao jednolične, nezdrave i kopije raznih utjecaja – kazala je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.

Monografiju su predstavile recenzentice dr. sc. Melanija Belaj i mr. sc. Tanja Kocković Zaborski. Urednica monografije, dr. sc. Jelena Ivanišević, istaknula je:

- Ova knjiga nije važna samo kao dokument povijesti i jednog zanemarenog dijela kulture nego i nosi vrlo jasnu ideju o primijenjenim istraživanjima koja se mogu realizirati u osmišljenu turističku ponudu. Ova knjiga nema ideju biti arhiv, to je vrlo živ i primjenjiv koncept, pritom toliko popularan i intimno napisan.

Monografija ima 197 stranica, sadržava 24 priče i 33 recepta za jela, koja je fotografirao Boris Knez. Već u travnju dobit će prezentaciju i u zagrebačkom muzeju Mimara.

Promociji je nazočio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić. AGM Kruna

U travnju će monografija biti predstavljena u zagrebačkom muzeju Mimara

Zaštićeni vinogradarski ćevap

Požeški muzej pripremio je posebno jelo vinogradara Požeške gore, vinogradarski ćevap, koji je u međuvremenu postao i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro RH. Priprema se na ražnju, a sastoji se od svinjskih odrezaka koji se izmjence garniraju povrćem i slaninom. Sve se zamota u janjeću maramicu i peče na otvorenoj vatri.

Možda ste propustili...

BELIŠĆE DOMAĆIN ZAVRŠNE KONFERENCIJE PROJEKTA R-SOL-E

Obnovljivim izvorima energije do više novca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA OCJENJIVANJU 30 UZORAKA KOBASICE

Ivica Bušljeta proglašen je šampionom 10. Kobasijade

2

PRIRODA, KULTURNE ZNAMENITOSTI I MANIFESTACIJE RAZLOG ZA TURISTIČKI DOLAZAK

U Miholjcu tridesetak manifestacija

3

VESELO NA ULICAMA

Održano šesto Pokladno jahanje Bistrinci - Belišće