Regija
POKLADE I LUDI DANI

U nedjelju mimohod lipih buša i KUD-ova
Objavljeno 9. veljače, 2018.

BARANJSKO PETROVO SELO - Petaračke buše, zaštitni znak Baranjskog Petrovog Sela, koje su prošle nedjelje počele mimohodom dječjih folklornih skupina, nastavljaju se 11. veljače (nedjelja), kada su na rasporedu lipe buše. Mimohod lipih buša i KUD-ova seoskim ulicama počinje u 15 sati, nakon čega će u Domu kulture u 17 sati biti folklorni program. Nedjelja će završiti zabavom, uz nastup Čuvara noći. Dan poslije, u ponedjeljak, ulicama Baranjskog Petrovog Sela lipim će se bušama pridružiti i strašne. Svi će završiti na zabavi, uz nastup Treće smjene. Pravo pokladno ludilo Petarce i njihove goste očekuje u utorak (13. veljače). Već od 13 sati ponudit će domaćini vola na ražnju, a uz pratnju tamburaša strašne će buše seoskim ulicama krenuti u 16 sati. Za 17 sati najavljeno je spaljivanje fašnika i čitanje vrapca. Zabava pod maskama počinje u 18 sati. Sve goste zagrijat će Treća smjena, a za 21 sat najavljen je nastup TS-a Slavonske lole.

- Premda je glavnina manifestacije predviđena za idući tjedan, krenuli smo s predstavljanjem Petaračkih buša - kaže predsjednik udruge Petaračke buše Zlatko Posavac, dodajući da su se predstavili na Đakovačkim bušarima i na Kurentovanju u slovenačkom Ptuju. Podsjeća i kako je u tijeku postupak uvrštavanja Petaračkih buša na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Još prije godinu dana počeli su prikupljati stare zapise i fotografije kako bi dokazali svu posebnost njihove manifestacije i običaja. Na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH što se Baranje tiče, za sada je samo crkveno pučko pjevanje. I. Getto

Karnevali, pokladna jahanja

Uvertira u Petaračke buše pokladne su zabave, maskenbali i karnevali diljem Baranje. U organizaciji grada Belog Manastira, dijela mjesnih odbora, OŠ Dr. Franje Tuđmana, dječjeg vrtića Cvrčak i Centra za kulturu i ove će godine u jedinom baranjskom gradu biti organizirani dječji karnevali. Danas (petak) karneval će biti održan u Domu kulture belomanastirskog prigradskog naselja Šumarina u 10 sati. U Belom Manastiru dječji će karneval biti organiziran u ponedjeljak (12. veljače). Prigodni program u kinodvorani počet će u 10 sati. Za svu djecu bit će osigurane fašničke krafne. Sastavni dio pretkorizmenih događanja i pokladna su jahanja. U organizaciji Konjičke udruge Baranja, iz Branjinog Vrha, jahači će stići u subotu (10. veljače), a Konjički klub Baranjsko biserje 8. pokladno jahanje u Popovcu organizira u utorak, 13. veljače.

Možda ste propustili...

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO “SVETI ROK”

Objavljen Godišnjak Zavoda za 2018. godinu

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Više građevinskih dozvola

Najčitanije iz rubrike