Tehno
ISTRAŽIVANJE O UPOTREBI PAMETNIH TELEFONA

Najčešće se koriste za slanje poruka
Objavljeno 9. veljače, 2018.

Huawei je u suradnji s agencijom Ipsos proveo zanimljivo istraživanje u 12 različitih zemalja, uključujući i Hrvatsku, kako bi se upoznala s navikama korisnika koje se odnose na upotrebu pametnih telefona tijekom razdoblja od 24 sata. Istraživanje je tako pokazalo da čak 66 % ispitanika iz Hrvatske prije odlaska na spavanje šalje elektroničku poštu, provjerava poruke i pregledava društvene mreže, a 53 % njih to čini nakon što ustanu. To je jedan od razloga zašto čak 53 % ispitanika u krevet nosi i mobitel, a 11 % ih drži ispod jastuka dok spavaju.

Huawei je istraživanje nazvao Pametni (telefonski) odnosi, a provedeno je kako bi se analizirao prosječni korisnik i njegov odnos s pametnim telefonom. Istraživanje je pokazalo da 32 % stanovnika Hrvatske provjerava svoj pametni telefon desetak puta u satu, a neki čak i više. Pritom uređaje najčešće koriste za pretraživanje informacija, zabavu, društvene mreže, čitanje novosti, navigaciju te kupnju i plaćanja.

Tipičan stanovnik Hrvatske treba pametni telefon za slanje tekstualnih poruka (94 %), snimanje fotografija (91 %) i za pristup društvenim mrežama (85 %). Huawei istraživanje također je pokazalo da 61 % ispitanika priznaje da svoj pametni telefon u prosjeku imaju uza se više od 13 sati dnevno. Štoviše, 27 % ispitanika od 3 do 4 sata dnevno aktivno se koristi pametnim telefonom.

Iako nije iznenađujuće da većina korisnika provodi vrijeme koristeći se pametnim telefonom dok putuju na posao i s posla, istraživanje otkriva da 33 % Hrvata i Hrvatica nose svoje pametne telefone čak i u toalet, 28 % u kupaonicu, 49 % u kuhinju i 30 % u dječje sobe.

Ono što se može zaključiti iz istraživanja je da bi se u današnje vrijeme većina osjećala izgubljeno bez pametnih telefona. Ne iznenađuje da će čak 98 % stanovnika Hrvatske sa sobom ponijeti pametni telefon pri izlasku iz doma. S druge strane, pomalo je neočekivano da će se samo 43 % ispitanika vratiti po mobitel ako ga zaborave, a pri tome i svjesno zakasniti na posao.M.R.

32 %

stanovnika Hrvatske provjerava svoj pametni telefon desetak puta u satu

Najčitanije iz rubrike