Mozaik
DUBIOZA KOLEKTIV

Objavili dokumentarac
“Film za djecu i odrasle”
Objavljeno 8. veljače, 2018.
Ovo nije film o postanku samog benda, nego priča priču o stvaranju posljednjeg albuma

Jednom davno, u dalekoj zemlji zvanoj Bosna i Hercegovina, skupina prijatelja odlučila je formirati bend. Ali to nije bio običan bend i on se nije stvarao u običnim okolnostima. Istina, uz lokalne balkanske ukuse, glazbeni utjecaji dolazili su iz cijelog svijeta (ska, punk, reggae, elektronski, hip-hop), no tada i tamo glazba još nije postojala kao industrija. Događalo se samo nekoliko koncerata godišnje te nije bilo prostora za kulturni ili politički izraz među mladima.

Zapravo, cijela regija zahvaćena je dubokom moralnom i ekonomskom stagnacijom. Iz toga okruženja rođena je Dubioza kolektiv. Danas, 15 godina poslije, Dubioza kolektiv predstavlja svoj prvi dokumentarni film nazvan “Film za djecu i odrasle”.

- Film je jednim dijelom direktno vezan uz nastajanje i snimanje novog albuma koji se zove “Pjesmice za djecu i odrasle', stoga je nekako bilo logično da se film zove “Film za djecu i odrasle”. Svima onima koji su mlađi od 12 godina želimo reći da film ne spada pod roditeljsku pažnju, tako da ga mogu slobodno gledati i dva, tri puta ako hoće - izjavili su u svom stilu članovi Dubioze.

 

 

“Svi misle da je snimanje albuma romantični poduhvat u kojem nam muze tiho na uho šapuću slatku inspiraciju od koje se rađaju nova djela, ali je istina malkice drugačija...”, rečenica je kojom Brano Jakubović uvodi gledatelje u prvu dokumentarnu priču Dubioze kolektiv. To nije film koji se bavi samim postankom benda, nego prije svega priča priču o stvaranju posljednjeg albuma, kako su nastale suradnje s gostima na albumu, kako je došlo do podrške SKSK-u iz Slovenije i još puno zanimljivih situacija. No, film pored dokumentarnih snimki rada u studiju donosi i biografske arhivske snimke članova Dubioze, iz kojih se saznaje i kako je sama Dubioza nastala, kako su se članovi sadašnje postave benda spojili te kako su im se putovi počeli isprepletati i prije službenog nastanka.

Ideja za film nastala je slučajno, Dubioza je htjela snimiti video o Deaf Bendu Dlan iz Zagreba i Jovi Jerkoviću iz Gradiške, koji su im dijelom bili inspiracija za album “Pjesmice za djecu i odrasle”. Kada je snimljeni materijal vidio njihov prijatelj i redatelj Midhat Mujkić, zaključio je da zapravo od toga treba napraviti dokumentarni film i tako je nastao “Film za djecu i odrasle”. Uz prikazivanje nastanka benda te faze stvaranja posljednjeg albuma, filmom je bila želja pokazati kako Dubioza kolektiv funkcionira te kompletan sistem njihova rada koji je baziran na principu uradi sam. “Film za djecu i odrasle” započinje rečenicom o muzama pa ga u tom stilu Dubioza i zatvara: “Završilo se još jedno muzičko poglavlje, okrećemo novu stranicu i danas počinjemo skroz iznova. Sada čekamo da nas muze opet napadnu, a do tada, cirkus je natovaren u kamione i stiže pod šatore u vaš grad”. Režiju filma potpisuje Midhat Mujkić, montažer, fotograf i redatelj koji je radio na filmovima “10 minuta” i “Belvedere” Ahmeda Imamovića, “Sevdah za Karima” Jasmina Durakovića, kao i na filmovima Pjera Žalice i Srđana Vuletića. T.Kvorka

sistem rada

BAZIRAN NA SISTEMU URADI SAM

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BETA SUDAR, PJEVAČICA IZ VALPOVA

Nastup na Dori za mene je čast i dat ću sve od sebe!

2

STRADAO POPULARNI PJEVAČ NARODNE GLAZBE

U nesreći u Njemačkoj
poginuo Šaban Šaulić

3

KUD DIKA IZ SLATINE OBILJEŽILO 50 GODINA RADA

Još jedan novi početak i povratak folklornoj baštini