TvObzor
CIKLUS BRAĆE TAVIANI OD VELJAČE NA HRT-U

Talijanski redatelji koji su bili miljenici festivala u Cannesu
Objavljeno 9. veljače, 2018.

Hrvatska radiotelevizija na svojem trećemu programu u subotu, 10. veljače, započinje prikazivanje Ciklusa filmova braće Taviani. Gledatelji će najprije imati priliku pogledati ekskluzivni intervju s Paolom Tavianijem snimljen prošloga ljeta u Rimu, koji će biti prikazan u okviru emisije “Posebni dodaci”, a nakon toga na rasporedu je prijelomni film braće Taviani i njihovo remek-djelo “Ja sam bog otac” (Padre Padrone) iz 1977. godine. Urednik je “Ciklusa braće Taviani” Dean Šoša, a Nataša Vukas Stanojkovski urednica je “Posebnih dodataka”, kojima se “Ciklus braće Taviani” najavljuje i zaključuje.

“Ciklus otvaramo i zatvaramo emisijom Posebni dodaci i dvama najznačajnijim filmovima braće Taviani: “Ja sam bog otac” i “Noć svetoga Lovre” 14. travnja. “Ja sam bog otac” jest remek-djelo utemeljeno na autobiografskoj knjizi Gavina Ledde o mukotrpnome odrastanju pastira na Sardiniji.

Osvajači Zlatne palme

To je ujedno i prijelomni film braće Taviani, nagrađen Zlatnom palmom na filmskome festivalu u Cannesu. A “Noć svetoga Lovre” drama je o bijegu talijanskoga stanovništva pred njemačkom odmazdom, za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Uz “Ja sam bog otac”, to je najveći film braće Taviani, njihovo neosporno remek-djelo. Osvojio je Veliku nagradu žirija filmskoga festivala u Cannesu i nagradu ekumenskoga žirija na istome festivalu. Nakon posljednjega filma emisijom “Posebni dodaci” 14. travnja zaključit ćemo Ciklus uz prikaz njihova kratkog filma “La figlia”, najavljuje urednik Dean Šoša.

Paolo Taviani za Hrvatsku radioteleviziju, između ostaloga, govorio je o tome kako i dalje vjeruje u slobodu, jednakost i bratstvo. “Bratstvo se odnosi samo na Vittorija i mene, no sloboda i jednakost za mene još su uvijek veliki ideali, dio su našega prošlog života, ali i današnjice. Ne znam hoću li još dovoljno živjeti da vidim postoji li put koji će dovesti do ostvarenja barem nečega od ovih dviju ideja u koje vjerujemo i Vittorio i ja”, istaknuo je Paolo Taviani u ekskluzivnome intervjuu za Hrvatsku radioteleviziju koji će biti prikazan u subotu, 10. veljače, na Trećemu programu Hrvatske televizije.

Paolo Taviani za Hrvatsku radioteleviziju komentirao je i događaje nakon prikazivanja filma “Ja sam bog otac”. “Film je bio uspješan, ali nas je sardinijski tisak napao govoreći da je to kolonijalistički film, odnosno da smo mi Toskanci ili Rimljani prema njima bili poput Engleza u Indiji. Nakon trideset godina iste su nam se te novine ispričale; dobro da smo tako dugo poživjeli i doživjeli kompenzaciju”, istaknuo je Paolo Taviani za Hrvatsku radioteleviziju o kultnome filmu “Ja sam bog otac” iz 1977. godine.

Svi filmovi iz Ciklusa braće Taviani prikazivat će se do sredine travnja četvrtkom na Trećemu programu Hrvatske televizije oko 22.40 sati. Brojni naslovi visoke javne vrijednosti bit će prikazani tijekom veljače, ožujka i travnja: “Sveti Mihovil je imao pijetla” (tal. San Michele aveva un gallo) na rasporedu je 15. veljače. Priča je to o razočaranu talijanskome revolucionaru i osebujna prilagodba književnoga Tolstojeva izvornika, inače jednoga od omiljenih autora braće Taviani.

Nostalgična posveta nijemom filmu

Slijedi film “Kaos” 22. veljače, trosatni omnibus sastavljen od pet dijelova, prema pričama Luigija Pirandella. 1. ožujka na rasporedu je “Babilone, tu smo!”, prvi film braće Taviani na engleskome jeziku te u američkoj koprodukciji. Riječ je o nostalgičnoj posveti nijemom filmu, D. W. Griffithu i Hollywoodu kroz priču o dvojici talijanskih dekoratera. U ožujku ćemo vidjeti i “Sunce i noću” (tal. Il sole anche di notte), melodramu o plemiću koji zbog ljubavna razočaranja postaje svećenikom. To je još jedna osebujna ekranizacija predloška Lava N. Tolstoja. 15. ožujka slijedi “Fiorile”, povijesna drama čija se radnja proteže od vremena Napoleonova prodora u Italiju do danas. Film “Le affinità elettive” povijesna je ljubavna komedija utemeljena na predlošku J. W. Goethea, a bit će prikazana 22. ožujka. Još jedan dojmljiv film braće Taviani, utemeljen na predlošku Luigija Pirandella, a naslovljen “Tu ridi”, na rasporedu je 29. ožujka. “Uskrsnuće” (tal. Resurrezione) povijesna je drama utemeljena na istoimenom glasovitom Tolstojevu romanu i na rasporedu je 5. travnja, a 12. travnja prikazivat će se “La masseria delle allodole”, potresna povijesna drama o genocidu nad Armencima, nastala prema romanu talijanske književnice armenskoga podrijetla Antonije Arslan.

Osim na Trećemu programu Hrvatske televizije, četvrtkom oko 22.40 sati svi će filmovi biti dostupni i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi. (N.K.)

 
Najčitanije iz rubrike