TvObzor
NOVO POJAČANJE INMUSIC FESTIVALA

Impresivna St. Vincent prvi put u Hrvatskoj
Objavljeno 9. veljače, 2018.

Dobitnica Grammyja, iznimna gitaristica i jedna od najcjenjenijih umjetnica svoje generacije, Annie Clark, poznatija kao St. Vincent, na INmusic festivalu #13 održat će svoj premijerni nastup u Hrvatskoj.

Annie Clark, poznatija u umjetničkom svijetu kao St. Vincent, američka je kantautorica, multiinstrumentalistica, redateljica i “gitarska heroina 21. stoljeća” čiji nastupi uživo redovito nadilaze očekivanja publike i kritike. Umjetničko ime St. Vincent Annie Clark je odabrala inspirirana stihom iz pjesme “There She Goes My Beautiful World” Nicka Cavea kao referencu na ime bolnice u kojoj je umro pjesnik Dylan Thomas. Od djetinjstva je pokazivala izraženi afinitet za umjetnost i glazbu, a gitaru je naučila svirati kao dvanaestogodišnjakinja u Dallasu, nakon čega je počela raditi kao roadie za svog ujaka i ujnu, odnosno jazz duo Tuck & Patti.

Nakon srednje škole upisala je prestižnu Berklee College of Music u Bostonu, gdje je već za vrijeme studija počela pisati vlastitu glazbu i surađivati s cijelim nizom glazbenika u raznim glazbenim žanrovima. U 2006. godini priključila se pratećem sastavu Sufjana Stevensa na turneji i započela rad na prvom samostalnom studijskom albumu. Album prvijenac, “Marry Me” izdan je 2007. godine uz hvale kritike koja ju je zbog neobičnog i jedinstvenog zvuka počela uspoređivati s Kate Bush i Davidom Bowiejem, a uslijedili su “Actor” (2009.) i “Strange Mercy” (2011.) s još boljim prijmom kritike i publike. St. Vincent istovremeno privlači pozornost legendarnog Davida Byrna, s kojim snima hvaljeni suradnički album “Love This Giant” 2012. godine, a pohvale i titulu jedne od velikih umjetnica svoje generacije zaslužila je i od samog Davida Bowieja. Globalni fokus na St. Vincent dodatno se okreće 2014. s izlaskom njezina četvrtog studijskog albuma, istoimenog “St. Vincent”, po većini glazbenih kritičara jednim od najboljih albuma te godine, a za koji je početkom 2015. godine zasluženo osvojila i Grammyja za najbolji alternativni album godine.

U listopadu prošle godine objavljen je dugoočekivani peti studijski album multitalentirane Annie Clark, “Masseducation”, koja je u međuvremenu režirala i napisala scenarij za kratkometražni film, postala prva ambasadorica za globalni Record Store Day i dizajnirala prvu električnu gitaru anatomski prilagođenu ženskom tijelu. Glazbenim stilom koji se proteže od eksperimentalnog rocka i elektropopa do jazza i soft rocka, Annie Clark je renesansna žena za 21. stoljeće, a svoje umijeće i izvođačku energiju donosi na glavnu pozornicu INmusic festivala #13.

St. Vincent se na INmusic festivalu #13 pridružuje velikim Queens Of The Stone Age, Nick Cave & The Bad Seeds, Alice in Chains, David Byrneu, Portugal. The Man, The Kills, Frank Carter & The Rattlesnakes, i mnogim drugima. INmusic festival #13 održat će se na već dobro poznatoj lokaciji zagrebačkih jarunskih otoka od 25. do 27. lipnja 2018. godine uz podršku OTP banke Hrvatska, koja i u 2018. godini omogućuje beskontaktno plaćanje na festivalu. (N.K.)