Novosti
ODBIJEN MJEŠTANIN POSAVSKIH PODGAJACA

Nema pravo na pomoć jer mu kuća nije bila poplavljena
Objavljeno 8. veljače, 2018.

Općinski sud u Vukovaru, Stalna služba u Županji, odbio je kao neosnovan tužbeni zahtjev Tomislava Pavlovića iz Posavskih Podgajaca protiv Općine Drenovci i Hrvatskog Crvenog križa zbog povrede prava na jednako postupanje i diskriminacije prilikom isplate novčanih sredstava osobama s područja općine Drenovci čija je imovina stradala u poplavi 17. svibnja 2014.

Pavlović je tražio da mu Općina i HCK solidarno nadoknade štetu od 4000 kuna, sa zateznom kamatom. Naime, osobama s poplavljenog područja isplaćivan je novac kao pomoć HCK-a, a prema odluci od 27. lipnja 2014. pravo na pomoć od 4000 kuna imala je svaka osoba s prebivalištem ili boravištem na području pogođenom poplavom i to je bio jedini uvjet za dodjelu novca. Tada je, podsjeća Pavlović, novac isplaćen stanovnicima Gunje, Rajevog Sela, Đurića, Račinovaca i Strošinaca, a Podgajčanima samo djelomično. Kao osnova diskriminacije u tužbi je navedena nova odluka HCK-a od 2. srpnja 2014., u kojoj se kao uvjet za isplatu više ne spominje prebivalište, odnosno boravište, nego poplavljeni stambeni objekti. Ta odluka je direktno primijenjena na stanovnike Posavskih Podgajaca.

- Nadležni iz Općine tvrde da nemaju ništa s tim jer je isplatu izvršio HCK, dok ovi navode da se isplata obavljala prema popisu osoba koji je izradila Općina Drenovci, odnosno načelnik Šestić i njegovi suradnici. Prema nalazu Općinskog državnog odvjetništva Vukovar, u Đurićima je poplavljeno 18 objekata (od toga 14 stambenih) što je 15 posto, a pomoć je dobila 251 osoba. U Rajevu Selu poplavljeno je 50 posto objekata, što nije bilo prepreka za isplatu novca svim stanovnicima tih sela - pojašnjava Pavlović. Podsjeća da su svi mještani Posavskih Podgajaca u vrijeme poplave ostali bez struje i vode i autobusima su bili evakuirani, kao i stanovnici okolnih poplavljenih sela. Pavlović smatra da i on pod jednakim uvjetima kao i mještani Đurića zaslužuje isplatu 4000 kuna, neovisno o tome jesu li mu poplavljeni stambeni objekti.

Općinski načelnik Jakša Šestić pojasnio je da je prijedlog Općine upućen HCK-u bio taj da svi mještani naselja Rajevo Selo, Račinovci i Đurići koja su se nalazila u takozvanom poplavnom koridoru za koja je dogovoreno da trebaju imati prioritet, budu obuhvaćeni isplatom pomoći, bez obzira na to jesu li pretrpjeli stvarnu štetu na stambenim i drugim objektima. Ta su sela, prema Šestićevim riječima, pretrpjela najveću materijalnu štetu, bila su bez struje i vode i za njih je važio poseban režim jer su danima bila u karanteni.

Sudac Antun Bušić u obrazloženju presude napominje da tužitelj navodi kako je diskriminiran zbog mjesta stanovanja, što nije predviđeno zakonom kao osnova za zabranu diskriminacije i traženje sudske zaštite. “Osim toga, sud nikome, pa tako ni tužitelju ne može dosuditi ono što mu ne pripada, pa čak ako su nepripadajuće dobili drugi (ne sudskom odlukom)”, zaključuje.

U presudi se navodi da Pavlović nije ostvarivao jedan od glavnih kriterija za dobivanje pomoći HCK-a jer mu nisu bili poplavljeni stambeni objekti. Okolnost da je nekim drugim stanovnicima, kojima nisu bili poplavljeni stambeni objekti, isplaćena novčana pomoć sudac smatra da može biti osnova za pozivanje na eventualnu kaznenu odgovornost onih koji su tim drugima omogućili isplatu nepripadajuće novčane pomoći ili temelj za povrat stečenog bez osnove, a što može biti predmet nekog drugog parničnog postupka. “Prihvaćanje ovakvog tužbenog zahtjeva tužitelja značilo bi afirmaciju neprava, a što je za moderno društvo neprihvatljivo”, zaključuje sudac.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
PAVLOVIĆ NAJAVIO ŽALBU

Tužitelj Tomislav Pavlović nije zadovoljan presudom i najavljuje žalbu. “Smatram da sudac nije pravilno postupio i da je takvu presudu donio pod političkim pritiskom. Ako su pomoć HCK-a dobili svi stanovnici djelomično poplavljenih sela, bez obzira na to je li im u kuću ušla voda ili ne, zanima me zašto to pravo nisu imali jedino Podgajčani. Smatram da smo diskriminirani i nastavljam dalje u pravnoj borbi. Ovdje više nisu u pitanju novci nego zadovoljavanje pravde i da se javno pokaže da Općina i Crveni križ nisu pravedno postupili”, zaključuje Pavlović.

Možda ste propustili...

MINISTAR BOŠNJAKOVIĆ SA SRBIJANSKOM KOLEGICOM

Srbija i RH o ratnim zločincima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana