Novosti
NATJEČAJ ZATVOREN ZBOG VELIKOG INTERESA

Iz Osječke županije čak 72 projekta za obnovu javnih zgrada
Objavljeno 8. veljače, 2018.

Izniman je interes za projekt energetske obnove zgrada javnog sektora u Hrvatskoj - toliki da je do ponedjeljka (5. veljače) iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu dosegnuo 200 posto ukupnog raspoloživog iznosa, objavio je u srijedu Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja na konferenciji za novinare.

Podsjetimo, riječ je o Pozivu na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” namijenjenom jedinicama lokalne samouprave. Projektom se žele poboljšati uvjeti rada učenicima i nastavnom osoblju, ali i ostalim djelatnicima javnih službi, kao i ostvariti uštede na energentima, struji i plinu, za grijanje i hlađenje javnih zgrada. Krajnji učinak nižih režija bit će rasterećenje proračuna županije, općina i gradova, koji će novac moći iskoristiti za druge razvojne projekte.

Prijave su na poziv privremeno obustavljene, a prema podacima prikupljenim nakon obustave poziva, zaprimljene su ukupno 443.

- Mi smo zatvorili natječaj jer smo došli na više od 200 posto prijava od sredstava koje smo imali osigurano. Napravit ćemo evaluaciju svih sredstava i početi vrlo brzo donositi odluke o financiranju. Natječaj je zatvoren privremeno na tri mjeseca. Mislimo povećati alokaciju, osigurati sredstva za skoro sve koji su se dosad prijavili - rekao je ministar.

Istaknuo je da u sljedećih četiri do pet godina ima ukupno pet milijuna kuna investicija te poručio svima koji se nisu prijavili do 5. veljače da će pokušati naći još sredstava.

Inače, nakon zaprimanja projektnih prijava provodi se postupak dodjele koji uključuje provjeru i ocjenjivanje projektnih prijedloga sukladno kriterijima odabira. Nakon toga će Ministarstvo donijeti odluke o financiranju za odabrane projekte. Kako neslužbeno doznajemo, prednjače projekti s područja Osječko-baranjske županije. Pristigle su prijave za ukupno 72 projekta, a od toga je za 30 projekata nositelj upravo Županija. Ti su projekti u vrijednosti od 121 milijun kuna. Od toga je iznosa 68,5 milijuna iznos sredstva koje osigurava resorno Ministarstvo, no ni preostalih 52,6 milijuna neće u cijelosti ići na teret županijskog proračuna. Naime, namjera je nominirati se na dodatno sufinanciranje kroz programe Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. D.Kuštro

Predrag Štromar

potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva

NEMA UVOĐENJA POREZA NA NEKRETNINE

Ministar Predrag Štromar na konferenciji za novinare istaknuo je kako nema uvođenja poreza na nekretnine. “Moram reći da nema poreza na nekretnine i siguran sam da zbog utvrđivanja vrijednosti nekretnina to neće biti moguće učiniti u mandatu ove vlade”, rekao je. Opovrgavajući medijske napise da se preko izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu ipak uvodi porez na nekretnine, Štromar je rekao da on o tom porezu nije govorio nijednom, niti ga je moguće samo tako uvesti jer prije toga treba riješiti problem utvrđivanja vrijednosti nekretnina. Na pitanje što će se dobiti izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu Štromar je odgovorio kako se radi o usklađivanju s direktivama EU, a komunalna naknada ostaje ista kao što je bila i u prošlom zakonu.

443

prijave stigle su na natječaj za energetsku obnovu u zgradama javnog sektora

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana