Novosti
AGROKOR I SINDIKATI:

Od dolaska izvanredne uprave nije bilo otkaza ili smanjivanja plaća
Objavljeno 8. veljače, 2018.

U jeku preispitivanja političke javnosti opravdanosti i transparentnosti te visine troškova za korištenje savjetnika izvanredne uprave Agrokora Sindikat trgovine Hrvatske i Sindikat PPDIV u ponedjeljak su dali potporu izvanrednoj upravi Agrokora, čiji je cilj postizanje nagodbe između vjerovnika.

U ta dva sindikata, u koje je inače učlanjeno najviše zaposlenika u Agrokoru, naglasili su kako je sklapanje nagodbe između vjerovnika jedini način opstanka društava iz sustava Agrokora te zadržavanja gospodarske djelatnosti i radnih mjesta.

Prava nisu smanjena

Čelnici sindikata - Zlatica Štulić (STH) i Denis Paradiš (PPDIV), na pitanje o razini radničkih prava u tvrtkama Agrokora od kada kompaniju vodi izvanredna uprava odgovaraju uglavnom pohvalno.

- Radnici i dalje imaju kolektivni ugovor i prava se nisu smanjila, dapače, velik je broj radnika povećanjem koeficijenata dobio i povećanje plaća. Koeficijenti su povećani onima koji su imali najniže koeficijente, koje ima najveći broj radnika, a to su prodavači. I dalje se ostvaruju druga materijalna prava, poput uskrsnica, božićnica i regresa, tako da se primjenjuje sve ono što je koletivnim ugovorom predviđeno. Održavaju se i sjednice radničkih vijeća te nema nikakvih promjena ni smanjenja prava - kaže Zlatica Štulić. Prema njezinim riječima, kada imaju sastanke s upravama, vide da tvrtke, a najvećim dijelom se to odnosi na Konzum, rade dobro i pripremaju se za novu sezonu, s tim što je i prošla dobro odrađena. Ocjenjuje kako sve ide normalnim tijekom te čekaju nagodbu, gdje vjeruju da će se ostvariti dogovor s vjerovnicima kako bi tvrtka nastavila svoj gospodarski život, a radnici ostali na svojim radnim mjestima.

Ona podsjeća kako se tu radi o velikom broju njihovih članova, jer kao sindikat djeluju u Konzumu, Velpru, Roto dinamicu i Tisku. “Dakle, očekujemo nagodbu i da se postupak izvanredne uprave uspješno završi, jer je to preduvjet očuvanja radnih mjesta i velike zaposlenosti. Samo Konzum ima gotovo 11 tisuća radnika, što treba uvažavati. Jer kada gledate koliko je obitelji s tim povezano, jasno je koliko je to za Hrvatsku, pa i za našu Slavoniju, značajno”, zaključuje Zlatica Štulić.

- Od kada je došla izvanredna uprava u Agrokor, za članove našeg sindikata uglavnom nije bilo promjena u ispunjavanju njihovih radnih prava ili visina plaća. Promjene koje su se događale, a podsjećam da PPDIV ima članove u 13 tvrtki iz sustava Agrokora, odnosile su se na korekcije najnižih plaća, pri čemu su one povećane. Dakle, s pozicije zaštite radničkih prava možemo biti zadovoljni. Tvrtke uglavnom poštuju i ispunjavaju obveze koje imaju prema radnicima - kazao nam je Paradiš.

Treba sezonaca

Naglasio je kako je tom sindikatu jako važno poslovanje Agrokora i svih njegovih tvrtki i zbog činjenice da PPDIV ima velik broj članova u tvrtkama koje izravno posluju s Agrokorovim članicama. Do sada, napominje Paradiš, nije bilo otkaza u tvrtkama koncerna, izuzevši ljude koji su samovoljno odlazili na neke druge poslove ili u mirovinu.

- U tri slavonske poljoprivredne tvrtke - Belju, PIK-u Vinkovci i Vupiku, već je prije provedeno restrukturiranje i u njima nije bilo viška zaposlenih. Naprotiv, u određenim dijelovima godine ukazuje se potreba za zapošljavanjem dodatne radne snage - sezonaca. To su dobre tvrtke, s kvalitetnim brendovima. Prema tome, ne očekujemo da će biti nekog otpuštanja zaposlenika. Naravno, za budućnost svih tvrtki iz sustava važno je postizanje nagodbe i zbog toga smo i dali potporu izvanrednoj upravi. Najvažnije nam je da se te tvrtke očuvaju, zajedno s radnim mjestima, bez obzira na to tko će u njima biti vlasnik - zaključuje Paradiš.

Igor MIKULIĆ/Igor BOŠNJAK
NHS PODRŽAVA BELJSKE DJELATNIKE

O radu izvanredne uprave Agrokora oglasio se i Nezavisni hrvatski sindikat, podružnica Belje. “Kako se ovih dana kroz medije provlači priča o radu Ante Ramljaka i isplati visokih iznosa za razne savjetnike te kako su podršku radu izvanredne uprave dali privremeno vjerovničko vijeće i dva sindikata, PPDIV i HUS, NHS Belje poručuje kako ne podržava ni gospodina Ramljaka, ni Vladu, ni bilo koga drugoga osim djelatnike Belja, koji nisu krivi za ovakvu situaciju. Poučeni prijašnjim iskustvima, ne želimo biti ni na čijoj strani, niti se svrstavati uz bilo koga. Ne možemo podržavati nekoga tko mjesečno prima plaću veću od 100.000 kuna, što je dvogodišnja plaća beljskih djelatnika u proizvodnji. Također, ne možemo podržati ni one koji ništa ne žele učiniti kako bi spriječili masovni odlazak beljskih djelatnika jer im ne žele povećati plaću od koje ne mogu živjeti”, kažu u NHS-u. I.G.

Denis Paradiš

PPDIV

Najvažnije nam je da se tvrtke očuvaju, zajedno s radnim mjestima, bez obzira na to tko će u njima biti vlasnik.

Najčitanije iz rubrike