Novosti
PISMO VOJVOĐANSKIM VLASTIMA O STATUSU BUNJEVACA

Bačić: Nastavak miješanja vlasti u identitetski spor
Objavljeno 7. veljače, 2018.

Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, u otvorenom pismu Istvánu Pásztoru, predsjedniku Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i Igoru Miroviću, predsjedniku Pokrajinske vlade, ističe kako je bio neugodno iznenađen objavom da je 29. siječnja Pokrajinska vlada obećala podržati inicijativu Bunjevačkog nacionalnog savjeta.

Riječ je o inicijativi za “proglašenje ništavnosti akta o nasilnoj asimilaciji Bunjevaca kojom se poništava naredba iz 1945. kojim se pripadnicima bunjevačke nacionalne manjine zabranjuje sloboda nacionalnog izjašnjavanja kao Bunjevaca”.

“Ostavljajući po strani pravnu apsurdnost već više puta pokretane inicijative – jer ne radi se ni o kakvom formalnom aktu (naredbi) koji je donio Glavni narodnooslobodilački odbor Vojvodine, nego o običnom dopisu upućenom nižim narodnooslobodilačkim odborima koji ne može biti proglašavan ništavnim, a usto se po tome dopisu ne postupa već pola stoljeća (još se na popisu stanovništva 1971. gotovo 15.000 osoba izjasnilo kao Bunjevci), konstantno se pervertira povijesni kontekst nastanka ovoga dopisa. Naime, on je rezultat želje samih Bunjevaca članova GNOOV-a na čelu sa svećenikom Blaškom Rajićem, kao reakcija na politiku koju su provodile Hortyjeve vlasti, koja je Bunjevce odvajala od hrvatskog naroda još iz vremena Austro-Ugarske, a takvu je politiku vodio i veći dio dvora u Kraljevini Jugoslaviji”, naglasio je Bačić.

Prema njegovim riječima, time bi se ne samo nepotrebno dodatno opteretili srpsko-hrvatski odnosi uopće, osobito u svjetlu skoroga posjeta predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, već bi to značilo i nastavak miješanja vlasti u identitetski spor, u kojem međunarodne institucije od srpskih vlasti zahtijevaju zadržavanje stroge neutralnosti. “Dapače, usvajanje ove inicijative moglo bi rezultirati da se pred pokrajinskom skupštinom i vladom pojave neusporedivo ozbiljnije inicijative za doista kontroverzne poslijeratne odluke”, zaključuje Bačić. I.Bošnjak

MOGUĆE NOVE TENZIJE I ANIMOZITETI

Bačić podsjeća da je nacionalno izjašnjavanje u Srbiji potpuno slobodno te se dio Bunjevaca (oko 16.700) tako i izjasnio na posljednjem popisu stanovništva. No, ističe i kako se ne manji broj bačkih Bunjevaca istodobno nacionalno osjeća i izjašnjava Hrvatima, što ilustrira i činjenica da su polovina članova Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji upravo bunjevački Hrvati, među kojima i sam Bačić. Prema njegovim riječima, ta politička inicijativa ima jasnu dnevno-političku svrhu, a njezino prihvaćanje ne samo da ne bi imalo nikakve praktične posljedice za manjinska prava nego bi moglo dovesti do novih tenzija i animoziteta između zajednice Bunjevaca koji se ne osjećaju Hrvatima te hrvatske zajednice u Srbiji.

Najčitanije iz rubrike