Novosti
PRIJEDLOG OPORBE:

Antu Ramljaka pod kontrolu Povjerenstva za sukob interesa
Objavljeno 7. veljače, 2018.

Saborski Klub zastupnika SDP-a u srijedu je u saborsku proceduru uputio prijedlog dopuna Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim predlažu da se među dužnosnike uvrsti i izvanredni povjerenik u društvima od sistemskog značaja za RH. Time bi i povjerenik za Agrokor Ante Ramljak postao obveznik tog zakona, a Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa morao bi predati imovinsku karticu, dok bi ono moglo istraživati kako je stjecao imovinu te ispitivati i osobe povezane s Ramljakom koje imaju poslovne veze s Agrokorom. U SDP-u ne vide razlog da njihov prijedlog ne podrži i vladajuća većina s obzirom na to da, kako kažu, izjave predsjednice, premijera i predsjednika Sabora pokazuju da imaju dvojbe vezane uz Ramljakov rad. Peđa Grbin podsjetio je da je SDP još prošlog studenog pitao Povjerenstvo primjenjuje li se Zakon o sprječavanju sukoba interesa i na Antu Ramljaka, budući da se Zakon, osim dužnosnika, može primjenjivati i na druge osobe koje imenuju Vlada ili Sabor.

- Jasno je da je Vlada isključivo u nadležnosti nad izvanrednim povjerenikom, dok je Trgovački sud samo formalno proveo imenovanje. Tada nam je Povjerenstvo odgovorilo da nije nadležno za Ramljaka s obzirom na to da on nije dužnosnik - rekao je Grbin, naglasivši da recentni događaji vezani uz Agrokor i angažiranje savjetnika problematiziraju takav stav. “To je razlog zbog kojeg predlažemo da se Povjerenstvu omogući da kontrolira i izvanredne povjerenike u društvima od sistemskog značaja, jer oni, po zakonu, upravljaju velikim sustavom s više od 5000 zaposlenih i više od 7,5 milijardi kuna duga”, pojasnio je.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić osvrnuo se na prijedlog SDP-a rekavši kako “još ne zna koji su njihovi argumenti.”

- Ono što mogu reći je da se ovdje ne radi o Vladinu nego o izvanrednom povjereniku kojeg je imenovao Trgovački sud. Doduše, na prijedlog Vlade, ali ipak je konačna odluka bila na Sudu. S druge strane, izvanredni povjerenik nema javne ovlasti i na raspolaže javnim novcem nego novcem određenog trgovačkog društva, u ovom slučaju Agrokora - smatra Bačić.

Na primjedbu da je imenovan po zakonu koji bi mogao imati velike implikacije na državni proračun, Bačić odgovara da “ako bismo se vodili SDP-ovom logikom, onda bi i svi stečajni upravitelji, koje Sud imenuje i u ime Suda provode stečajeve u brojnim hrvatskim tvrtkama, također mogli biti državni dužnosnici.” Izvanredni povjerenik raspolaže novcem vjerovnika i oni, a ne izvanredni povjerenik, odlučuju o svim važnim pitanjima koja se tiču sudbine Agrokora, a te su odluke propisane Zakonom o izvanrednoj upravi, pojašnjava Bačić. H

PROZIVKE ZBOG AGROKORA

Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je u Saboru kako neznanje nije alibi, prozvavši Vladu da je licemjerna kada govori da nije znala za situaciju u Agrokoru i plaće savjetnika, dok je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) Antu Ramljaka optužio za sukob interesa, a Anka Mrak Taritaš (GLAS) pozvala premijera Andreja Plenkovića da se napokon očituje. Petrov je pobrojio što sve vladajući nisu znali u proteklih godinu dana pa tako, kaže Petrov, ministar financija Zdravko Marić nije znao da se išta loše događa u Agrokoru, predsjednik Vlade mjesec dana prije izbijanja afere nije znao što se događa u Agrokoru, nisu znali za Ivicu Todorića, za Knighthead fond, za plaće savjetnika Agrokora. “Povjerenik u Agrokoru službeno se zove povjerenik Vlade, on je povjerenik Vlade, pa me zanima jer isto niste znali ili ste nesposobni ili vas nije briga što Ramljak radi ili ne znate”, upitao je Petrov.

Branko Bačić

Klub zastupnika HDZ-a

Ovdje se ne radi o Vladinu nego o izvanrednom povjereniku kojeg je imenovao Trgovački sud.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana