Svijet
LAŽNA NADA

U Srbiji se ponadali ukidanju presude Ratku Mladiću
Objavljeno 8. veljače, 2018.

Nakon što je suradnik predsjedavajućeg haaškog suca Alphonsa Oriea u postupku protiv Ratka Mladića Jonas Nielsen na predavanju na nekom institutu rekao kako je prvostupanja presuda Mladiću, uključujući i točku genocida, donesena ne na temelju predočenih činjenica, nego pretpostavki, u Srbiji je nastala euforija i probuđena nada kako će presuda biti ukinuta, a Mladić pušten na slobodu, ili bar na liječenje u Srbiju ili Rusiju. No, ubrzo je stiglo otriježnjenje u obliku pojašnjenja Novaka Lukića, jednog od najiskusnijih srpskih branitelja optuženih Srba u Haagu, kako će izjava Jonasa Nielsena teško donijeti preokret u žalbenom postupku i ne treba se nadati da će Mladić biti oslobođen optužbe za genocid. Lukić je pojasnio kako bi Nielsenova izjava mogla biti dovoljna samo za traženje izuzeća suca Oriea.

- To što je neki savjetnik izjavio ipak ne predstavlja novi dokaz koji bi obrana mogla ponudi u žalbenom postupku, jer će suci isključivo odlučivati o onome što piše u presudi. U situaciji da u presudi stoji kako je bilo sastanka vojnog vrha Vojske Republike Srpske, a za tu tvrdnju nema dokaza, tada će suci donijeti odluku da je prvostupanjski sud pogrešno zaključio. Obrana Mladića eventualno bi mogla izjavu Nielsena ponuditi kao dokaz za pristrasnost suca Oriea, odnosno da nije obavio svoj posao savjesno. Ali, ponavljam, to nije razlog kojim bi se argumentirala žalba na presudu – rekao je Novak Lukić.

No, neki odvjetnici imaju drukčije mišljenje i među Mladićevim obožavateljima šire nadu kako je moguća čak i oslobađajuća presuda.M.Flego

Možda ste propustili...

SEDAM MJESECI NAKON PRESUDE ZA RATNE ZLOČINE

Šešelju i dalje nije oduzet mandat

RAZMOTRILI SIGURNOSNU SITUACIJU

Srpska policija traži korupciju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRBIJA STRAHUJE

"Kosovo u Interpolu znači nove tjeralice za Srbima"

2

THERESA MAY: JOŠ NIŠTA NIJE DOGOVORENO

Ključni tjedan za Brexit

3

TUŽBA PROTIV SRBIJE EUROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA

U policijskim postajama ispituju bejzbol-palicama!?