Osijek
ROMAN LELJAK U VIKARIJATU PREDSTAVIO NOVU KNJIGU

U Teznom likvidirano 30.000 Hrvata
Objavljeno 8. veljače, 2018.

Nije bilo ugodno sjediti u udobnoj stolici jedne od dvorana kongresnog centra Vikarijata Osječko-baranjske nadbiskupije u utorak navečer tijekom projekcije dokumentarnog filma “Maribor - najveće stratište Hrvata”, i predstavljanja istoimene knjige slovenskog publicista Romana Leljaka.

Razlog tome je traumatična povijesna tema o poslijeratnim likvidacijama hrvatskih vojnih i civilnih zarobljenika na području Maribora i brojni novi dokazi koje je Leljak pronašao u beogradskim arhivima. Naime, ako ima išta pozitivnog trenutačno u Beogradu, dade se to zaključiti iz onoga što je rekao Leljak, a to je činjenica da vlast koju predstavlja bivši šešeljevac Aleksandar Vučić ne misli čuvati desetljećima strogo čuvane tajne arhiva komunističke Jugoslavije koji su trenutačno otvoreni za istraživače. Suprotno uvjerenju da su jugoslavenski komunisti svoje supertajne i delikatne dokumente o masovnom teroru i pokoljima iz 1945. uništili, ili da su ih površno i manjkavo vodili, to razdoblje je itekako dokumentirano na više mjesta, ističe Leljak. Odgovarajući na tvrdnje svojih kritičara da je Slovenac i kosovac, te da nije školovani povjesničar nego samo publicist i istraživač, Leljak je rekao kako ga je baš školovanje u odgovarajućim učilištima jugoslavenskih tajnih službi učinilo iznimno obaviještenim o metodama tajnog djelovanja, zločinačkim operacijama i načinu dokumentiranja jugoslavenskog komunističkog režima.

Ključna teza Leljakove knjige jest procjena da je u nekadašnjem tenkovskom rovu u Teznom, nedaleko od Maribora, pokopano čak 30.000 hrvatskih vojnika i civila. Izvršitelj ovog zločina, kako pokazuju preslike dokumenata koje Leljak objavio u svojoj knjizi, bili su pripadnici 17. divizije Treće armije Jugoslavenske armije kojom je zapovjedao general Konstantin “Koča” Popović, a glavni naredbodavac bio je general Arso Jovanović. Prema Leljakovim riječima, Tezno je najveće stratište Hrvata u povijesti. Skup u Vikarijatu organizirao je osječki ogranak Udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran”. D. Celing

Možda ste propustili...