Osijek
FINANCIJSKO POSLOVANJE KBC-A OSIJEK

Bolnica 2017. završila u plusu s 46,8 mil. kuna
Objavljeno 8. veljače, 2018.

Klinički je bolnički centar Osijek prošlu godinu završio u plusu, to jest s 46,798.216 kuna viška prihoda nad rashodima. Prema riječima pomoćnice ravnatelja za financijsko poslovanje Sanje Pešić, rezultat je to koji je nastao određenim promjenama, odnosno mjerama u smislu praćenja poslovanja, a dijelom zbog pomoći Vlade RH u iznosu od 127 milijuna kuna za zatvaranje dospjelih obveza za lijekove i medicinski materijal.

Mjesečni je limit fakturiranja KBC-a Osijek ugovoren s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje tijekom 2017. godine iznosio 43,851.056 kuna, odnosno na godišnjoj razini 526,212.666 kuna.

- KBC je svojim poslovanjem prebacio dodijeljeni limit za 18,726.756 kuna na godišnjoj razini. Ako to usporedimo s 2016. godinom u kojoj je razina limita bila jednak, vidjet ćemo da je limit na godišnjoj razini prebačen za samo 532.228 kuna. Dakle, što smo učinili? Uveli smo kvotu fakturiranja ustrojstvenim jedinicama, odnosno plan koliko svaka od njih mora izdati faktura kako bi se dosegnuo mjesečni limit ugovoren s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Također je uveden limit potrošnje, odnosno iznos koliko se iz bolničke ljekarne smije potrošiti lijekova i medicinskog materijala, a svim smo voditeljima ustrojstvenih jedinica omogućili kontrolu liječnika u smislu fakturiranja. Uvedeno je i praćenje potrošnje materijala u centralnom skladištu, a prate se i količinski pokazatelji rada, odnosno popunjenost kreveta, broj pacijenata u dnevnim bolnicama i drugo - objašnjava Pešić.

Dodaje kako svaka ustrojstvena jedinica na mjesečnoj razini obavještava posluje li pozitivno ili negativno. Iako se kontrola provodila i prije, Pešić naglašava kako se tek nakon što je mandat preuzela aktualna uprava provodi tako da se i na svakom stručnom kolegiju jednom mjesečno raspravlja o toj temi. Prošloga mjeseca, kaže, voditeljima je ustrojstvenih jedinica prikazana prezentacija cijele 2017. godine.

- KBC Osijek iz svoga poslovanja još uvijek ne može pokriti svoje troškove jer cijena lijekova raste, a cijena usluga ostaje ista. No svaki mjesec na kolegiju ravnatelja u Ministarstvu zdravstva podnose se izvještaji, a naš je KBC jedan od rijetkih koji svoje rashode zadržava na jednakoj razini. Pokazujemo da racionalno postupamo i pratimo poslovanje te da utječemo na fakturiranje i potičemo ga – kaže Pešić.

Dodaje da je nova uprava uvela i odjel za fakturiranje unutar ekonomske službe, pa sad “izlaze na teren”, odnosno prate ustrojstvene jedinice. Primijeti li se da netko od njih zaostaje u fakturiranju, održavaju se sastanci s liječnicima kako bi se podigla kvaliteta i dobili željeni rezultati.

- Sad je kontrola bolja jer na terenu kolege pokazuju liječnicima i medicinskim sestrama kako fakturirati određenog pacijenta. Važno je upisati sve što je na nekom pacijentu rađeno, jer ako se to ne učini, dolazimo do negativnih rezultata – objašnjava Pašić.

Ističe kako je bolnički informatički sustav (BIS) omogućio praćenje tako da svaki voditelj ustrojstvene jedinice ima pregled efikasnosti pojedinog liječnika, koliko radi u ambulanti i stacionaru i slično.

- Onaj tko ima motiv da mu ustrojstvena jedinica radi dobro - kaže Pašić - svaki će dan provjeriti efikasnost rada, što u konačnici dovodi do pozitivnih rezultata.

Marija MIHELIĆ
ŠTO JE SA SREDSTVIMA IZ EU FONDOVA

Kad su u pitanju EU fondovi, Pašić kaže da su prijavni obrasci gotovi za natječaj za dnevne bolnice i Objedinjeni hitan bolnički prijam. U fazi je provedba javne nabave za glavnog projektanta bez kojeg se, kaže, ne mogu prijaviti dnevne bolnice, dok je bez građevinske dozvole nemoguće prijaviti OHBP. Vrijednost je projekata 81 milijun kuna.

- Pitanje je trenutka kad ćemo prijaviti projekt i riječ je o natječaju isključivo za bolnice. Također, u suradnji s Gradom korisnik smo u projektu olakšavanja pristupa invalidnim osobama, što je natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja. Tako je na Klinici za kirurgiju glave i vrata ugrađeno dizalo i dobili smo 200 tisuća kuna. Prijavljen je i projekt istraživanja i dijagnostike malignih, infektivnih i rijetkih metaboličkih bolesti u vrijednosti od 16 milijuna kuna te inovativne dijagnostičke metode za suvremeni IVF laboratorij u vrijednosti od šest milijuna kuna - kaže Pešić.

Dodaje kako je prošli tjedan prijavljena energetska obnova bolničke praonice u vrijednosti od četiri milijuna kuna.

Sanja Pešić

pomoćnica ravnatelja za financijsko poslovanje

KBC Osijek iz svoga poslovanja još uvijek ne može pokriti svoje troškove jer cijena lijekova raste, a cijena usluga ostaje ista.

Vlada RH

DOZNAČILA 127 MIL. KN ZA DOSPJELE OBVEZE

MJERE AKTUALNOG RAVNATELJSTVA

l Definiranje kvote fakturiranja po ustrojstvenim jedinicama

l Definiran limit potrošnje lijekova i potrošnog medicinskog materijala

l Praćenje stanja zaliha lijekova i potrošnog medicinskog materijala te analiziranje opravdanosti

l Praćenje potrošnje matarijala iz centralnog skladišta

l Praćenje količinskih pokazatelja rada na razini KBC-a i razini ustrojstvenih jedinica

l Praćenje financijskog rezultata poslovanja po ustrojstvenim jedinicama

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas