Osijek
PROVEDBA ITU MEHANIZMA

Osijeku 34,6 mil. eura
za strateške projekte
Objavljeno 7. veljače, 2018.

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u Zagrebu, jučer je potpisan Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” za sedam najvećih urbanih središta.

Ukupan iznos nepovratnih sredstava definiran potpisanim sporazumima je 303,4 milijuna eura za projekte koje su gradovi sami odabrali sukladno s tematskim područjima koje ITU mehanizam pokriva.

- Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Slavonskom Brodu osigurali smo ova sredstva iz fondova EU kako bi na vlastitom urbanom području mogli realizirati projekte koji su im potrebni za gospodarski razvoj. Nastavljamo politiku decentralizacije upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova u Hrvatskoj kako bismo povećali kvalitetu apsorpcije raspoloživih EU sredstava. Očekujem da će gradovi iskoristiti priliku koja im se otvorila potpisivanjem Sporazuma. Odredili smo projekte, imamo popis i vremenske okvire, pa očekujem da će gradovi krenuti u realizaciju u najkraćem mogućem roku - istaknula je tom prigodom Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Osijeku su tako od jučer iz fondova EU na raspolaganju 34,6 milijuna eura. Kako će oni biti iskorišteni, podsjetila je dogradonačelnica Žana Gamoš, koja je uz Korneliju Mlinarević, v.d. pročelnika Upravog odjela za programe Europske unije, potpisala Sporazum.

- Ovim sporazumom utvrđuju se uvjeti provedbe ITU mehanizma, i to projekata i shema koje su općine i gradovi urbane aglomeracije Osijek nominirali kao prioritetne i strateške, primjerice, razvoj i unaprjeđivanje osječke Tvrđe, Centar za posjetitelje, IT park, rekonstrukcija vrelovoda TE-TO, rekonstrukcija kulturnih dobara urbane aglomeracije Osijek, razvoj potpornih institucija za unaprjeđivanje kvalitete, preradu i trženje poljoprivrednih proizvoda, E-mobilnost i biciklističke staze na području aglomeracije - kazuje Gamoš.

Uz Osijek, sredstva u iznosu od 20,9 milijuna eura su na raspolaganju i drugom najvećem slavonskom gradu - Slavonskom Brodu. Svi gradovi tim sredstvima realizirat će projekte za koje smatraju da će najbolje pridonijeti njihovu razvoju, stvaranju novih radnih mjesta te povećanju kvalitete života građana.

Dario KUŠTRO
redovito izvještavanje

Dogradonačelnica Žana Gamoš je svjesna kako sada počinje prava utakmica. “Grad Osijek sada čeka važna zadaća, kao i odgovornost za pripremu i praćenje natječaja za dodjelu nepovratnih sredstava za navedene projekte, o čijem ćemo napretku redovito izvještavati zainteresiranu javnost”, kaže Gamoš.

Možda ste propustili...

ZAVRŠEN VISITUS

Turizam za slijepe

ZAVRŠEN PROJEKT “BIORAZNOLIKOST - ZALOG ZA BUDUĆNOST”

Pobuditi ekološku svijest kod mladih

ZORAN ANĐELIĆ, PROCESNI ELEKTRONIČAR U OTOS-U

Jedini do Zagreba umjerava tlakomjere