Osijek
FILOZOPOLIS

Filozofija zanimljiva i mladima
Objavljeno 8. veljače, 2018.

Udruga Breza, u suradnji s udrugom Mala Filozofija iz Zadra, održala je protekloga vikenda radionice filozofije za mlade pod imenom Filozopolis. Radionice u prostorima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek vodili su sveučilišni profesor i osnivač udruge Mala Filozofija Bruno Ćurak te profesor Zoran Kojčić. U dva su dana mladi imali priliku sudjelovati u nekoliko zanimljivih radionica u kojima su mogli osmisliti vlastitu državu, raspravljati o toleranciji slušajući rock-glazbu, razgovarati o ljudskim pravima kroz šetnju te snimiti film kojim se promoviraju ljudska prava. Mladi su kroz radionice pokazali svoju maštovitost i kreativnost, dokazali su svoju sposobnost vođenja argumentirane rasprave i kritičkog mišljenja. Također, iskazali su veliku potrebu za iznošenjem vlastitih razmišljanja, te potrebu za prostorom u kojemu će se njihov glas čuti.

Glavni je pokazatelj uspješnosti radionice, kao i potrebe za organiziranjem sličnih radionica u budućnosti, veliki odaziv mladih. Na radionicama su sudjelovali studenti i srednjoškolci s područja Osječko-baranjske županije, a na odaziv nije utjecalo ni loše vrijeme, stoga ih ni snijeg nije spriječio u održavanju filozofske šetnje.

Svrha ovih radionica bila je pokazati da i filozofija može biti zanimljiva te da među mladima i dalje postoje oni koji su željni kritičkog promišljanja. Filozopolis je bio samo početak s obzirom na to da je krajnji cilj udruge Breza nastaviti surađivati s udrugom Mala Filozofija te organizirati redovite filozofske radionice za djecu. I.R.G.

Možda ste propustili...

NACIONALNA ZAKLADA ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA

Radionica “Prostori sudjelovanja”

SAVJET MLADIH IZ PET SLAVONSKIH ŽUPANIJA

Popisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji

OSJEČKA PODRUŽNICA TVRTKE GIDEON BROTHERS

Tim studenata “podučava” robote misliti poput ljudi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas