Regija
SASTANAK ZAPOVJEDNIKA IZ 1991. GODINE

Zapadnoslavonske operacije
bile su prve pobjede u ratu
Objavljeno 7. veljače, 2018.

POŽEGA

Požeško-slavonska županija i župan Alojz Tomašević bili su domaćini jednog od niza sastanaka zapovjednika vojnih operacija iz 1991. godine, prvih vojnih operacija oslobađanja, koje su bile prekretnica Domovinskog rata. Prema njihovu mišljenju one nisu dovoljno prikazane javnosti. Župan Tomašević, general u miru, smatra da zapadna Slavonija nije adekvatno prikazana javnosti.

- Nakon pada Vukovara na prostoru zapadne Slavonije ovdje je izvedena jedna od najvećih vojnih operacija Hrvatske vojske. Mi smo 1991. godine, do potpisivanja Sarajevskog sporazuma, oslobodili pet puta veći teritorij nego što je oslobođen u Bljesku. Tada je otvorena i cesta Požega – Pakrac i stvoreni uvjeti za priznanje Hrvatske 15. siječnja 1992. godine. Sudjelovala je naša 123. brigada i naši prijatelji iz Bjelovara, Virovitice, Novske, Kutine i Zagreba. Dao sam inicijativu da se ta operacija obilježi medaljom, moj prijedlog je Zapadna Slavonija '91. – rekao je Tomašević. On s radnom skupinom koju predvodi brigadir Krešimir Pavelić priprema dokumentaciju o operacijama. Dobili su potporu predsjednice RH, ministra obrane i ministra branitelja, a odluku o tome mora donijeti Sabor RH. Sastanku su nazočili brigadiri 123. brigade Željko Samardžija, Ivan Vukas, Zdenko Farkaš, umirovljeni bojnik Mario Kalan te prof. dr. sc. Đuro Škvorc i brigadir Đuro Crkvenac iz Bjelovara.

– Zapadnoslavonsko ratište bilo je jedno od prvih i najvećih jer se u tri vojne operacije oslobodilo više od 2200 četvornih kilometara, više od 130 sela i naselja koja su vraćena u ustavnopravni poredak RH. Pripremamo i okrugli stol u Bjelovaru, gdje će biti prezentirani radovi predsjednika kriznih stožera, operacije oslobađanja vojarni, od Varaždina, Bjelovara, Virovitice, Daruvara i Požege, čime je riješena opasnost s leđa. Tada smo mogli pripremiti te tri operacije, Orkan 91, Otkos 1 i Papuk 91. To su bile prve pobjede u Domovinskom ratu i prekretnica koja je dala veliki poticaj ostalim braniteljima na brojnim ratištima – istaknuo je brigadir Crkvenac.AGM Kruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana