Regija
NAKON ŠTO JE STARI “SPAVAO” DEVET GODINA

Đakovo osniva novi Poduzetnički centar
Objavljeno 8. veljače, 2018.

ĐAKOVO

Na dnevnom redu Gradskog vijeća, koje će biti održano u subotu, naći će se i prijedlog odluke o osnivanju Poduzetničkog centra Đakovo d.o.o. Kako priča o takvom centru nikada nije zaživjela u Đakovu, unatoč tome što je on osnovan 2009. godine te je, na što su upozoravale pojedine političke opcije (tadašnji HDZ), samo stvarao troškove, a nije ostvarivao prihode, pitali smo inicijatore ove ideje i gradske oce Đakova što donosi nova priča. Podsjetimo da je 2014. godine odlukom Gradskog vijeća došlo do spajanja Centra i gradske tvrtke Cito d.o.o. PC se tada prozivalo da je samo gutač gradskog novca, bez konkretnih aktivnosti i učinaka. O stvarnoj potrebi postojanja PC-a u Đakovu govorili su tijekom predizborne kampanje mostovci, pa će i ova odluka o osnivanju, bude li prihvaćena na subotnjoj sjednici, biti na temelju prijedloga njihovih vijećnika.

Zamjenik gradonačelnika Robert Francem pojašnjava kako je inicijativa za osnivanje zapravo točka usuglašenih stavova vizije o budućnosti grada Đakova između Mosta i HDZ-a.

- Za Grad je važno osnivanje ovakve poduzetničke potporne institucije. Poduzetnički centri, poduzetnički inkubatori, razvojne agencije, nužni su da bi se pristupilo EU fondovima. Kada su u pitanju infrastrukturni, poduzetnički projekti, EU ih neće financirati ako u gradu ne postoji takva potporna institucija. To je možda i najvažniji razlog zbog kojeg se ona osniva - kaže Francem, te naglašava: “Važno je to što će se napokon znati kako pristupiti poduzetništvu, razvijati ga, od početka, od one poznate riječi start up nadalje. Ne postoji u ovom trenutku mjesto gdje se mogu okupljati oni s dobrim idejama, željom da se nešto pokrene, a u isto vrijeme oni su neinformirani o procesima i postupcima. Postoji prazan prostor između želje, volje i realizacije, a to je prostor edukacije i servisa. Mislim da upravo PC može biti taj servis.”

Pojašnjava kako je ovo nova priča.

- Za ono što je bilo do sada ne može se reći da je uopće ikada zaživjelo - zaključuje dogradonačelnik pojašnjavajući kako Cito i dalje ostaje gradska tvrtka, ali se osniva sasvim novi Poduzetnički centar Đakovo d.o.o.

Mostov Robert Majstorović kaže kako je osnivanje PC-a jedan od strateških ciljeva kojemu su težili i oni i HDZ.

- Sigurno da samo osnivanje radi osnivanja nije cilj, to je potpuno besmisleno. Stalo nam je svima da ide u onom smjeru kamo je većina gradova i općina već odavno otišla i imaju rezultate i projekte. Mi tapkamo u mjestu. PC je osnovan 2009. godine, ali je hibernirao, ostao je samo slovo na papiru. Spajanje s Citom bilo je samo na papiru, gdje poduzetništvo uopće nije bilo uključeno. Ovo je sada novi Centar, nova priča, nastojanje da se priča koja je već odavno trebala biti ispričana pokrene - kaže Majstorović.M.Muškić

Pomaci za dvije-tri godine

Majstorović napominje kako se ne može očekivati da će za pola godine ili godinu biti enormnih pomaka, ali je, realno, kaže, očekivati pomicanje naprijed. “Pravu svrhu Centra možemo očekivati za dvije-tri godine. Svaki početak je težak, ni ovaj neće biti lak”, kaže Majstorović. Zaključuje i kako priča o osnivanju novog PC-a stvara friendly atmosferu u smislu poduzetništva u Đakovu i donosi dašak optimizma u teškom razdoblju, ne samo u Đakovu nego u cijeloj regiji.

Možda ste propustili...

GRADSKE STIPENDIJE KREĆU SE OD 400 DO 800 KUNA

Županja stipendira sve studente

NJEMAČKI PRODUCENTI SNIMILI REPORTAŽU O DONJEM MIHOLJCU

Za goste grofovski gulaš prema receptu iz 1901. i kruh s vrganjima i panjevčicama

POKAZNA VJEŽBA SUSTAVA CIIVILNE ZAŠTITE „DESIČEVO 2020.“

Nestala ozlijeđena osoba uspješno je pronađena i zbrinuta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SINIŠA ĐURIĆ O VODOTORNJU:

Natječaj za vodiče bio je farsa, ishod unaprijed poznat

2

KORONA ‘’PROBILA’’ U DJEČJI VRTIĆ PINOKIO

Četiri odgojiteljice
pozitivne, vrtić zatvoren

3

PREPOZNATA KVALITETA

Fiš ne kuhaju svi jednako, baranjski bi trebalo zaštititi