Regija
DOGOVOR PU BRODSKO-POSAVSKE I REPUBLIKE SRPSKE

Brže preko prijelaza u BiH
Objavljeno 8. veljače, 2018.

SLAVONSKI BROD

Načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić razgovarao je jučer u Slavonskom Brodu s dopredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josipom Jerkovićem o ubrzanju prelaska državne granice za stanovnike pograničnog područja. Najavljen je i nastavak projekta “Jedna hrvatska županija – jedna obnovljena kuća u BiH”.

Brži prelazak graničnih prijelaza na području Brodsko-posavske županije važan je za velik broj stanovnika Slavonskog Broda i okolice, koji su se u ovom dijelu Hrvatske nastanili nakon što su tijekom rata u BiH bili protjerani iz Bosanske Posavine.

- Razgovarali smo o nizu stvari koje treba rješavati radi sigurnosti i bržeg prelaska granice s obje strane Save. O mogućnosti izdvajanja zasebnog traka za brži prelazak granice razgovarali smo ranije i s ministricom vanjskih poslova. Time bi se povećao broj pograničnih iskaznica. Prednost prelaska važna je za mnogo osoba koje svakodnevno prelaze granicu. U pojedinim slučajevima oni koji prelaze granicu svakodnevno voze i hranu svojim roditeljima - rekao je Jerković.

Jerković je potvrdio nastavak humanitarnog projekta “Jedna županija - jedna obnovljena kuća u BiH” u organizaciji Udruge povratnika Bosanske Posavine.

Projekt se provodi u suradnji županija iz Hrvatske i Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih iz Bosanske Posavine. Zamišljen je na način da svaka županija u Hrvatskoj obnovi po jednu kuću u Bosanskoj Posavini u koju bi se vratili raseljeni i izbjegli Hrvati iz Posavine.

- Ova akcija usmjerena je na osobe koje isključivo žive na području BiH. Do sada je potpisano 13 ugovora, a ovih dana očekujemo potpisivanje ugovora i sa županima Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije te uskoro potpisivanje sporazuma s Koprivničko-križevačkom županijom - rekao je Jerković.

- Kao servis građana, nastojat ćemo poboljšati sva statusna pitanja hrvatskih građana s obje strane granice. Ovo je početna faza razgovora - kratko je prokomentirao sastanak Antun Valić, načelnik PU brodsko-posavske.

Na području ove policijske uprave nalaze se tri granična prijelaza sa BiH: Stara Gradiška, Slavonski Brod i Slavonski Šamac.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana