Crna kronika
ZBOG RANJAVANJA POLICAJCA U BILJU

Vanessa Raney nije se htjela očitovati o krivnji
Objavljeno 7. veljače, 2018.

OSIJEK

Amerikanka Vanessa Raney u srijedu je dovezena iz zagrebačke zatvorske bolnice na pripremno ročište na Županijski sud Osijek. Raney se tereti da je u neubrojivom stanju, u svibnju prošle godine, u Bilju pokušala ubiti policajca. Na pripremnom ročištu Amerikanka je trebala reći osjeća li se krivom ili ne, no to nije prošlo glatko.

- Nije se htjela očitovati o krivnji, što se zakonski automatski smatra da se ne osjeća krivom - kazao nam je osječki odvjetnik Miroslav Šatlan koji Raney brani prema službenoj dužnosti. Prva sudska rasprava zakazana je za 7. ožujka, no, za sada nije jasno hoće li biti otvorena za javnost ili zatvorena, s obzirom na zdravstveno stanje američke državljanke. Na svakoj raspravi bit će i prevoditelj.

Vanessu Raney policajci su u svibnju prošle godine u Bilju zatekli bez osobnih dokumenata i potom je smjestili na stražnje sjedalo policijskog automobila. Na prednjim sjedalima bili su policajci Lazar Stojković i Dario Miler. Kako stoji u optužnici, tijekom vožnje Ulicom Šandora Petefija, zbog poremećaja i pod utjecajem psihotičnih sumanutih ideja zbog kojih nije mogla shvatiti značenje svojeg djelovanja niti upravljati svojim postupcima, policajca Stojkovića, koji je sjedio ispred nje na suvozačkom sjedalu, napala je nožem čije je oštrica bila duga 15,2 centimetra. Policajca je ubola u lijevi obraz (dužina rane dva cm), te ga porezala po lijevom uhu i po lijevoj strani vrata. Policajac je zadobio i oguljotinu palca desne šake koja mu je otekla.

Do ubojstva nije došlo, jer ju je napadnuti policajac dok se branio hvatao za ruku i nož pokušavajući zaustaviti napad. Amerikanka je savladana nakon što je policajac Dario Miler zaustavio automobil i priskočio u pomoć ranjenom kolegi, istrgnuvši Vanessi Raney nož iz ruke.

Policajci su se dovezli nakon što su ih mještani Kopačeva zvali i rekli da su vidjeli ženu koja nalikuje na Amerikanku o kojoj su govorili u televizijskoj emisiji “Provjereno”, u kojoj je emitiran prilog u kojoj je Raney uhodila i maltretirala lektoricu s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Nakon što su otišli u Kopačevo i saznali da je ondje prenoćila, ali je već otišla, policajci su krenuli u Bilje i vidjeli ženu koja je odgovarala opisu na pješačkom prijelazu. Prišli su joj i i tražili osobne dokumente, ali im je rekla da su joj ostali u Kopačevu. Pitala ih je gdje ima bankomat Zagrebačke banke i predstavila se kao Sara Mandić, iz Reisnerove ulice u Osijeku. Policajac kojeg je pokušala ubiti kazao je istražiteljima da je pričala na hrvatskom jeziku s mađarskim naglaskom. Policajci su je htjeli odvesti u Kopačevo do dokumenata, no u jednom trenutku ona je počela napadati. Policajac Miler povikao je: “Lazo, pazi!!”, a žena je ispuštala neartikulirane glasove, “urlikala i derala se” na sav glas.

Dario Miler istražiteljima je rekao da je Raney, kada su je sreli u Bilju, prije ulaska u njihovo vozilo bila vrlo ljubazna i pristojna. Isto je navela i vlasnica kafića u kojem je to jutro Raney popila sok.

Sandra LACIĆ
POSTOJI RIZIK OD NOVOG NAPADA

Prema nalazu i mišljenju psihijatra koji je vještačio Vanessu Raney, proizlazi da ona ima granični poremećaj ličnosti i boluje od sumanutog poremećaja. U vrijeme napada na policajaca bila je pod utjecajem sumanutih ideja u okviru svoje osnovne bolesti, zbog čega nije mogla upravljati svojim postupcima. Isto tako, smatra vještak psihijatar, nije mogla shvatiti značenje svojih postupaka. Kod nje, stoji dalje u nalazu vještaka, postoji veliki rizik od ponavljanja sličnog djela zbog čega joj je potrebno odrediti mjeru smještaja i liječenja u psihijatrijskog ustanovi. Psihijatar je ocijenio i da je Vanessa Raney sposobna pratiti sudske rasprave.

optužnica

POKUŠAJ UBOJSTVA U NEUBROJIVOM STANJU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠTETA NEKOLIKO TISUĆA KUNA

Iz parkiranog bagera ukradeno dizel gorivo

2

CRNA STATISTIKA NEODGOVORNIH NA CESTAMA

Čak 70 osoba ubili su pijani vozači prošle godine na hrvatskim prometnicama

3

NAPLATILI NEPOSTOJEĆI DUG

Braća pritvorena zbog iznuđivanja