Mozaik
“NOVI ŽIVOT” GOST NAŠICA

Inspirativne priče slabovidnih osoba
Objavljeno 8. veljače, 2018.

U dvorani Doma kulture u Našicama ljubitelji kazališta mogli su uživati u još jednoj predstavi, ali ovaj put nešto drukčijoj. Naime, našičkoj publici predstavilo se Kazalište slijepih i slabovidnih osoba “Novi život” iz Zagreba predstavom “Jučer sam se sjetio plave”, za koju tekst i režiju potpisuje Petra Radin. Predstavu su izveli slijepi glumci Dajana Biondić, Suzana Bliznac, Milenko Zeko i Vojin Perić, i to za građanstvo te učenike osmih razreda iz OŠ Hinka Juhna iz Podgorača i OŠ Dore Pejačević iz Našica. Gostovanje najstarijeg kazališta slijepih i slabovidnih osoba u svijetu organizirala je Udruga slijepih Našice u suradnji s Radijem Našice.

- Ovo je nastavak suradnje, koja je prekinuta zbog nedostatka sredstava u udruzi, i nakon desetak godina pauze kazalište četvrti put gostuje u Našicama. U udruzi težimo da aktivnosti prebacimo na mlađe članove, jer imamo troje osnovnoškolaca koji nastavu pohađaju zajedno s videćom djecom. Mislim da će predstava pomoći njihovim videćim vršnjacima, ali i nastavnicima da vide što sve mogu slijepe osobe, jer često se postavlja pitanje opravdanosti školovanja slijepih zajedno s videćom djecom. Možda ova predstava malo pomogne svima da vide kako se uz kvalitetno obrazovanje i svladavanje orijentacije u prostoru može biti i kreativna osoba kao što je glumac – rekao je predsjednik Udruge slijepih Našice Rolando Butković.

Predstava donosi četiri inspirativne priče slijepih osoba nadahnute životima glumaca. Tako su glumci redom otkrivali svoje osobne priče - kako je kod njih nastupila sljepoća, prisjetili su se bolnih trenutaka iz svoga djetinjstva, neprihvaćanja okoline, osjećaja da su ih roditelji izdali kada su ih poslali u školu za slijepe, osjećaja kao da se cijeli svijet pred njima srušio. Uoči predstave poznati glumac, osnivač i direktor Kazališta slijepih i slabovidnih “Novi život” Vojin Perić istaknuo je da je predstava rasla s brojem izvedbi, zajedno s glumcima.

- Predstava je ugledala svjetlo dana 2015. godine i od tada je rasla, a kroz nju i mi glumci. Nakon tri godine nas četvero imamo neki zajednički filing, partnersku atmosferu koja nadilazi uobičajeno partnerstvo i vidi se da smo latice jednog cvijeta – rekao je Perić. Posve iskreno je dodao da imaju problema s publikom.

- Publika ima otpor i predrasude postoje, a njihovo je razbijanje proces. I ovo što radimo je proces, koji će trajati još možda generacijama da bi slijepa osoba postala jednakija, nikad jednaka. Mi smo pristali na to, a što je umjetnost nego proces. Spremni smo i strpljivi. To je izazov. Idemo korak po korak – istaknuo je Vojin Perin, najavivši dva nova kazališna projekta do kraja godine.

Snježana FRIDL

Publika ima otpor i predrasude postoje, a njihovo je razbijanje proces

Možda ste propustili...

U SRBIJANSKOM GRADU PROKUPLJU

Vlak zaustavljen zbog snjegovića

ZORAN VLAJNIĆ, PUHAČKI ORKESTAR DVD-A ORAHOVICA

Orahovački orkestar moja je velika ljubav i ponos svog grada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JELENA RADAN PJEVAČICA

Nekako me teško svrstati u mainstream ili alternativu

2

BELI MANASTIR

Humanitarni koncert za malog Luku

3

ETNO GYPSY ATRAKCIJA DANAS U BOOGALOO KLUBU

Kočani orkestar nastupa u Zagrebu