Mozaik
LUCIJA IVŠIĆ GRUPA PUNČKE

Društvene norme i uvriježena mišljenja sprječavali su me da budem sretna i zadovoljna
Objavljeno 8. veljače, 2018.

Vinkovački indie rock trio Punčke predstavio je nedavno svoj novi singl i videospot “Valovi”, kao najavu njihova nova izdanja i nastupa u Zagrebu. Pjesma “Valovi” popraćena je spotom koji je prvi dio videotrilogije, a za realizaciju zaslužan je nagrađivani kolektiv B.A.K.A. Productions čiji je član i Goran, novi bubnjar Punčki.

Nova vizualna faza benda bit će praćena dizajnom i ilustracijama mlade umjetnice Ene Jurov. Tim je singlom grupa najavila istoimeni EP koji izlazi 8. ožujka, a bit će koncertno predstavljen 16. ožujka u zagrebačkom klubu Močvara. Punčke će dobar dio proljeća provesti na dugačkoj turneji, koja će osim hrvatskih uključivati i mnogo datuma po cijeloj Europi.

Kako su nastali “Valovi”?

- Možda jednog dana i otkrijem što se točno krije iza “Valova”, ali trenutno je prerano za to. Neka zasad još uvijek ostane na tome da su oni djelić moje osobne i naše (bendovske) promjene koji su kao takvi došli naglo, nenajavljeno i spontano. Svađam se sama sa sobom već neko vrijeme, preispitujem tuđe i svoje želje pa tako i norme, ideje i interese. Odbijam cenzuru, imam tisuću pitanja, želim biti direktna, nedostaje mi puno toga i pokušavam se snaći u svemu tome i naučiti plivati u toj vodi. Možda su upravo zato tako i divlji jer ni sama ne znam što mi se događa.

Najavljena je i “nova vizualna faza benda” praćena dizajnom Ene Jurov. Što nam možeš reći o tome?

- Ena ima odlične radove koji se od početka slažu s mojim emocionalnim stanjima pa sam i jedva dočekala priliku da surađujemo. Za mene su “Valovi” bezobrazni i prkosni; njima se inatim, prijetim, direktno žudim, ali i pokazujem svoju ranjivu stranu... Tako mi djeluju Enine ilustracije. Ponekad cijeli dan imam potrebu pokazivati srednjak, biti ljuta i sebična, hodati gola po kući, ne družiti se i ne prilagođavati tuđim željama, biti nesretna i depresivna, šutljiva i samo skrolati po fejsu... Imam to pravo i što sam više svjesna toga to mi je bolje u životu. Sve je to Ena ilustrirala i savršeno opisala moja previranja, frustracije, ljutnju, čežnju, nezadovoljstvo, bunt...

Što će još biti na EP-u koji izlazi 8. ožujka? I je li datum slučajno odabran ili...?

- Nije slučajno. Istoimeni je EP “Valovi”, koji će izaći 8. ožujka, svakakav – težak, nabrijan, direktan, ranjiv, nesiguran, buntovan, depresivan, tužan, nostalgičan... On je sve što sam htjela i ne htjela biti i zbroj svega što sam doživjela u posljednjih godinu dana. No, ono što ga razlikuje od svega što su Punčke dosad stvarale jest činjenica da sam postala sigurna u to da ipak nije samo problem u meni, nego i u društvu i načinu na koje me društvo promatra – načinu na koji promatra i definira sve žene. Dugo mi je trebalo da primijetim da me neke društvene norme i uvriježena mišljenja sprječavaju u tome da budem opuštena, sretna i zadovoljna – duboko su se uvukli pod kožu, djelujem po njima i uzimam ih zdravo za gotovo. Sad kad ih primjećujem i nastojim prilagoditi sebi i sama donijeti odluku što je okej, a što ne – rasula sam se i u totalnom sam kaosu, ali osjećam se slobodnije i bolje.

Nakon toga slijedi koncertna promocija 16. ožujka u Močvari. Što publika može očekivati na koncertu?

- Nove pjesme, novu set-listu, novog bubnjara, nove majice, torbe, naljepnice, bedževe i još par iznenađenja.

Proljeće vam donosi brojne nastupe. Nabroji nam neke...

- Najviše se veselimo našoj europskoj turneji (15 dana, 13 gradova, 13 koncerata, 4 države), ali prva je na redu nama omiljena Ljubljana (Gala Hala, 15. veljače). Zatim, tu je i Austrija (Beč), Maribor, Split, Knin, Šibenik... Uskoro će biti više detalja o turneji, imamo još par neobjavljenih datuma koji su u međuvremenu potvrđeni. Jedva čekamooo!

Što još možemo doživjeti od Punčki u 2018.?

- Imamo još jednu lijepu i važnu vijest za drugu polovicu 2018., ali o tome još ni riječi. Svakako ćemo biti posvuda, nadoknaditi prošlu - za nas, ipak, premirnu godinu što se turiranja tiče - i biti maksimalno kreativni.

Često na facebooku imamo prilike vidjeti tvoje kulinarske divote. Jesu li to povremeni izleti u kuhinju ili ti je to možda strast? 

- Strast, i to velika. Svaki dan imam par misija, ali prioritet je fino jesti. Uz koncerte, kuhanje je jedino vrijeme kada se osjećam potpuno. A općenito nam je na koncertima puno bitnije fino jesti nego se napiti.

Tanja KVORKA
SPOT KAO DIO TRILOGIJE

Spot je jako zanimljiv i dio je buduće videotrilogije. Kako ste to osmislili, odnosno kako će spotovi biti povezani?

LUCIJA: S obzirom na to da je naš bubnjar Goran osnivač i član kolektiva B.A.K.A Productions koji nam je radio spot, mislim da je najbolje da on sam kaže kako je i zašto došao na ideju za video. Pokušali smo povući paralelu s našom glazbom i kako glazbeno, tako i vizualno polako publici približavati novi svijet Punčki.

GORAN: Mislio sam da bi bilo zanimljivo napraviti trilogiju spotova u kojoj pratimo priču dviju djevojčica i dječaka koji se polako pojavljuju i upoznaju kroz prva dva videa, kako bi sve na kraju kulminiralo u emotivnom i nestvarnom kaosu u posljednjem, trećiem videu, kojega će pratiti najiskrenija, ali i najteža pjesma koju smo dosad napravili. Likovi i simbolika prenosit će se iz jednog spota u drugi i na taj način činiti cjelovitu priču.

u 2018.

NADOKNADIT ĆEMO PROŠLU PREMIRNU GODINU

Možda ste propustili...

OD 2. OŽUJKA NOVA SEZONA SHOWA

Tko su parovi i žiri u "Zvijezde pjevaju"

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O ŽENAMA U FILMSKOJ INDUSTRIJI

Predstavnice europskog filma u Zagrebu

TAMBURAŠKI SASTAV VRANAC

Nova pjesma “Sada zovem lopove”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZIMSKI ŠOKAČKI DIVANI

Marinela Knežević iz Tenje najljepša Slavonka

2

JENNIFER ANISTON I COURTNEY COX

Otpao im kotač na zrakoplovu!

3

OGAE SECOND CHANCE CONTEST 2019.

Druga prilika za “Tower
of Babylon” i Lorenu