Kultura
JANUSZ KICA PONOVNO REŽIRA U ZAGREBAČKOM HNK-U

Miki Manojlović kao kralj Lear
Objavljeno 7. veljače, 2018.

ZAGREB

Nakon što je predstava “Ljudi od voska” stekla kultni status, Janusz Kica ponovno režira u zagrebačkom HNK-u. Ovaj put priprema Shakespeareovu dramu “Kralj Lear” s Mikijem Manojlovićem u naslovnoj ulozi, a premijera je 23. veljače.

Jedan od najsublimnijih tekstova svjetske dramske literature “Kralj Lear” napisan je između 1603. i 1606. Shakespeare je radnju smjestio u raniju britansku povijest, a ishodište za priču pronašao u drugom izdanju Holinshedovih Kronika Engleske, Škotske i Irske, objavljenom 1587. Komad počinje u trenutku kada se ostarjeli kralj Lear povlači s prijestolja odlučivši razdijeliti kraljevstvo svojim kćerima. Onoj koja ga najviše voli dat će najveći dio. Goneril i Regan mu laskaju, no najmlađa Cordelia iznenadi svojega oca riječima kako svoju ljubav ne može nakititi praznim riječima. U bijesu Lear razbaštini Cordeliju koja odlazi u Francusku. Lear namjerava preostale dane života provoditi naizmjence kod svojih kćeri, no obje su nezadovoljne njegovim svojeglavim ponašanjem, te ga izvrijeđaju optužujući ga za bahato ponašanje. Osuđen lutati pustopoljinama na rubu ludila, najzad shvati svoju zabludu, no to je za Cordeliju prekasno...

Duboka ljudska analiza starosti, roditeljstva, odnosa prema bližnjima, bračnih i izvanbračnih veza, ljubavnih zanosa, postojanosti i skromnosti, taj tekst čini jednim od temeljnih djela dramske literature. Složena unutrašnja struktura ispresijecana emocijama, izazov je za sve kazališne umjetnike, a problemi i pitanja koje tekst postavlja univerzalna su - najavljuju iz HNK.

Prijevod drame i dramaturgiju potpisuje Lada Kaštelan, scenografiju Numen i Ivana Jonke, kostimografiju Eva Dessecker, a glazbu Tamara Obrovac. U predstavi sudjeluju Ivan Jončić, Silvio Vovk, Luka Dragić, Ivan Glowatzky, Goran Grgić, Milan Pleština, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Alen Šalinović, Krešimir Mikić, Damir Markovina, Ana Begić... N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUBRAVKA PAĐEN FARKAŠ DANAS POČINJE DRUGI MANDAT

Veseli pomisao da je brojnim Osječanima, nakon posla i kuće, knjižnica “treći prostor”

2

MATICA HRVATSKA OSIJEK PROMOVIRALA DVIJE "KNJIŽEVNE REVIJE"

Poezija Elija Panelle i odjeci šezdesetih godina u Osijeku

3

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA

"Adoracija kadra" Josipa Alebića u Waldingeru