Osijek
ŽUTA PODMORNICA 25 GODINA POSLIJE

Program počinjali ratnim povikom “Periskop diži!”
Objavljeno 7. veljače, 2018.
Monografija autora Gordane Lesinger i Davora Vrandečića podijeljena je u pet poglavlja svjedočanstava sudionika vremena

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu u utorak je održano predstavljanje monografije “Žuta podmornica 25 godina poslije”. Autori monografije su Gordana Lesinger i Davor Vrandečić, a mentor Igor Vrandečić. Žuta podmornica bila je ratna krugovalna postaja nastala u Osijeku u studenome 1991. godine nakon pada Vukovara. “Podmorničari” su bili pripadnici 160. brigade Hrvatske vojske koji su u početku glazbu i poruke emitirali preko motorola, da bi u veljači 1992. godine postali radijska postaja. Emitiranje programa započinjali su povikom “Periskop diži”, a zatim bi zasvirala “Yellow submarine” od The Beatlesa.

Ideja za projekt nastala je kada su 2016. godine počela obilježavanja 25 godina hrvatskih brigada.

- Monografija je zamišljena kao spomendar medijskom i kulturološkom osječkom fenomenu koji je postao simbolom Domovinskog rata. Krugovalna postaja Žuta podmornica je urbana legenda, amaterska radiopostaja koja je radila vrlo profesionalno. U izradi monografije akteri Žute podmornice su nam u godinu dana njezina nastajanja puno pomogli. Ne smijemo izostaviti ni arhivu Glasa Slavonije, kao ni nedavno objavljeni podlistak u Glasu Slavonije o Žutoj podmornici koji je na neki način pripremio teren za objavljivanje monografije. Monografija je podijeljena u pet poglavlja svjedočanstava sudionika tog vremena, a u prilogu je i CD zapis - rekla je Lesinger.

Govoreći o realizaciji projekta, Davor Vrandečić kaže da je sve trajalo oko godinu dana.

- Sa studentima Odjela za kulturologiju i Studentskim radijem Unios pokrenuli smo snimanje radijskih emisija u kojima su gosti bili akteri Žute podmornice. Iz tih materijala složili smo monografiju - pojasnio je Davor Vrandečić.

Kao aktivna sudionica Domovinskog rata književnica Ivana Šojat prisjetila se što je Žuta podmornica značila braniteljima na prvoj crti obrane Osijeka.

- Iako je to bilo vrijeme kada smo oplakivali poginule, bilo je to i vrijeme kada smo se najviše smijali zahvaljujući upravo Žutoj podmornici. Još pamtimo stihove “Spustit ću se niz tu tenjsku ulicu, zabit ću ti granatu u gu..., Čedo, majmune”. Žuta podmornica bila je naše svjetlo u tom podzemlju u kojem smo se našli - rekla je Šojat.

Profesorica sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Marina Mučalo u svom osvrtu na monografiju kaže kako radijski glas leti i nestaje.

- Ne zaustavimo li ga, zauvijek ćemo ga izgubiti. Nažalost, u hrvatskoj bibliografiji baš i nema tekstova, a kamoli knjiga posvećenih radiju. Zato je knjiga “Žuta podmornica 25 godina poslije” tim važnija. Ispričana kroz sjećanja brojnih autora, na osoban i neposredan način, ova je knjiga svojevrstan spomenar koji iz prve ruke svjedoči o zbivanjima u ratnom Osijeku - rekla je prof. Mučalo.

Predstavljanju monografije, uz političku strukturu, nazočili su brojni “podmorničari” - Sokol, Kljun, Artur, Curica, Batak, Marina, Clapton, Džimi i drugi.

Jasminko NIKOLIĆ
Oni granatiraju, mi plešemo

- Bili smo potpuno novi u tome svemu, nismo se nikad bavili sličnim poslom, ali ljubav prema glazbi i domovini nas je vodila. Tu je i inat - oni nas granatiraju, što da mi njima učinimo? I tako je nastala prva ratna radijska postaja u Hrvatskoj. Prvo smo motorolama puštali “Lilly Marleen”. Ljudima se svidjelo i tako smo s motorola prešli na pravu radijsku postaju. Sjećam se jedne anegdote, tu noć su padale tisuće granata. Počinje emisija, ja kažem - pustite “Na lijepom plavom Dunavu”. Dame biraju, Žuta podmornica vas poziva na ples usprkos onima s druge strane. Uskoro zvone telefoni. Kaže jedna gospođa, naša zgrada je upravo dobila tri granate, po nama pada žbuka i prašina, a mi u podrumu plešemo - prisjetio se tih događaja Igor Vrandečić-Sokol, mentor projekta monografije.

Građa važna za povijest Osijeka

Na pitanje što monografija o Žutoj podmornici znači za povijest Osijeka, povjesničarka Zlata Živaković Kerže kaže da je to jedna od malobrojnih knjiga tog tipa o Domovinskom ratu. “Ona je jedina koja se bavi kulturološkim zbivanjima vezanima za Domovinski rat. Žuta podmornica je u ratu imala izuzetno veliko značenje, specifičan način otpora neprijatelju. Ona je bila i potreba tog vremena. Ova monografija je građa jako važna za povijest našeg grada”, rekla Živaković Kerže.

Možda ste propustili...

MUZEJSKI ČETVRTAK UZ STRUČNO VODSTVO BRANIMIRA MILIČIĆA

Izložba o Prvom svjetskom ratu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas