Sport
ŽARKO ŠEŠUM:

Naši navijači jedva čekaju doći u Našice
Objavljeno 7. veljače, 2018.

U subotu (10. veljače) rukometaši NEXE-a započet će svoj drugi nastup u skupinama EHF kupa. Suparnik doista nije mogao biti teži i ugledniji u tom drugom po kvaliteti i ugledu europskom klupskom rukometnom natjecanju. Frisch Auf Göppingen dvostruki je uzastopni osvajač EHF kupa i branitelj naslova. Od 2014. godine član Goppingena je i srpski kapetan Žarko Šešum. To mu je drugi klub u Bundes ligi, a koliki je tamo njegov ugled pokazuje kako i u klubu nosi kapetansku traku.

Sa Šešumom smo o predstojećoj utakmici razgovarali još u vrijeme Europskog prvenstva za rukometaše, neposredno nakon što su Srbi zaključili svoj nastup. Kako u glavi tada još nitko nije imao klupsku sezonu, raspitali smo se kod srbijanskih kolega hoće li biti umjesno Šešuma još dok su “hrvatske rane” svježe upitati o klupskim ambicijama.

- Nemaš problema. Možda bi te netko drugi poslao u rodni kraj, ali on sigurno neće.

I doista, Šešum je pristao na najavu predstojeće utakmice.

- Samim tim što smo dvaput zaredom osvojili EHF kup, naši ciljevi i ambicije su jasno visoki. Za početak moramo proći skupinu i još jednom igrati na Final fouru. A onda je ponovno sve moguće. Startovi su uvijek nezgodni, no dobra je stvar što igramo kod kuće i zato nam je jako važno krenuti s pobjedom.

O NEXE-u će više saznati u danima koji dolaze. Ipak...

- Gledao sam ih ove sezone u SEHA ligi. Znam kako otprilike igraju. Tipična su balkanska škola rukometa i s njima će biti nezgodno. Nemojte me sada već pitati za igrače, znam da je tamo Zrnić, njega sam prepoznao. Koliko sam vidio, imaju dobar protok lopte, pokretljivi su, teže brzom rukometu. Znam i da su odigrali dosta neriješenih rezultata u SEHA ligi, i to možda govori također da su nezgodni.

Više informacija može mu dati i suigrač, bivši igrač NEXE-a Krešimir Kozina.

- Odličan igrač i ima jako dobru sezonu. Iskreno, začudilo me što nije bio pozvan u reprezentaciju Hrvatske za Europsko prvenstvo.

Koliko je teško “prebaciti” se s reprezentativnog na klupski rukomet?

- Jako teško. Najveći danak tome zgusnutom kalendaru plaćaju igrači, a onda i publika. Gubi se kvaliteta rukometa, dolaze i ozljede, mnogi klubovi igraju oslabljeni. Kalendar je nemilosrdan prije svega za momčadi koje igraju njemačku ligu. A onda još dolazi i Europa. To stvarno više nekada i nije humano. Ali, to je tako. Moramo se što prije regenerirati i spremno dočekati nastavak klupske sezone.

Kakva je kvaliteta EHF kupa?

- Visoka. Naravno, razlika u odnosu na Ligu prvaka je evidentna. No, postoje tu četiri njemačke momčadi, tu su Francuzi, nekoliko danskih ekipa, pa onda ekipe iz Slovenije, Hrvatske. Uopće to nije slaba kvaliteta i konkurencija, štoviše. Ne smije se nikoga podcijeniti.

Osim NEXE-a, u skupini ćete igrati i s finskim Cocksom i slovenskim Koperom.

- Cocks i Finci.

- Finci su nam svima nepoznanica, ali koliko čujem nisu uopće bezazlena momčad. Što se tiče Kopera, vodi ih Veselin Vujović. Njegov sustav i kako igraju njegove momčadi su poznati pa vjerujem kako ni Koper nije iznimka. Ali, daleko je još to. Tek kada završimo s jednom utakmicom, tek onda počnemo razmišljati o drugoj utakmici i drugom suparniku. Jednostavno, nemamo vremena drukčije funkcionirati. Igramo svaki treći dan i tako daleko ne gledamo.

Što je važnije vašem klubu, Bundes liga ili Europa?

- Bundes liga je uvijek prioritet. Međutim, posljednje dvije godine osvojili smo EHF kup, lijepo je osvajati trofeje, pa je i ovo europsko natjecanje kod nas dobilo svoje značenje. A i naši navijači vole kada igramo Europu. Imaju prigodu gledati nove utakmice s novim suparnicima i ono što ih posebno veseli, to im je prigoda i za putovanja.

Znači, navijača Goppingena bit će i u Našicama?

- To sigurno. Imamo stalnu skupinu koja nas prati po Njemačkoj i Europi. Bit će ih sigurno u Našicama jer vole ići na istok Europe ili na Balkan - zaključio je Šešum.

Krešimir LACKOVIĆ
VELIKI PEHIST

Žarko Šešum veliki je pehist, a njegovu karijeru obilježila su dva incidenta od kojih je jedan imao tragične posljedice. Naime, tijekom noćnog izlaska ispred jednog kafića u Veszpremu skupina huligana nasmrt je nožem izbola rumunjskog rukometaša Mariana Cozmu. Tom prigodom nožem su proboli i našeg reprezentativnog vratara Ivana Pešića, koji je tom prigodom ostao bez bubrega, dok je Šešum završio u bolnici gdje je operiran nakon frakture jagodične kosti.

Nesretan događaj zbio se i u polufinalu Europskog prvenstva tijekom susreta Srbija - Hrvatska u Beogradu. Luđak s tribine gađao je Ivana Balića, no željezni predmet (po jednim izvorima kovanica, a drugima čak komad od pikada) odbio se u Šešumovo oko kojem je tada ozlijeđena rožnica. Sve je prošlo bez težih posljedica, no Šešum je tada propustio finale Europskog prvenstva protiv Danske.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike