Sport
HRVATSKA U PYEONGCHANGU

Zar je važno samo sudjelovati?
Objavljeno 6. veljače, 2018.

Od 9. do 25. veljače u južnokorejskom Pyeongchangu održavaju se 23. Zimske olimpijske igre, a Hrvatsku će predstavljati 20 sportaša te 33 službene osobe. Više službenih osoba nego sportaša, a i sportaša je previše i većina njih u Južnu Koreju ide “turistički”. Nakon Torina 2006., bit će to Zimske olimpijske igre s najviše hrvatskih sportaša i sportašica. U Italiji ih je bilo 23, ali tada smo imali jake uzdanice u obitelj Kostelić i u Hrvatsku su došle Janičine i Ivičine medalje, zlato i dva srebra.

Premda posljednjih godina nemamo uspjeha u skijanju ili skijaškom trčanju, a odlaskom Jakova Faka pod slovensku zastavu niti značajnijih uspjeha u biatlonu, u Južnoj Koreji će nastupiti 20 naših sportaša. Skijanje je najzastupljeniji sport, pa će Hrvatska imati čak deset predstavnika i uz njih 22 službene osobe. Malo previše!? Hrvatski skijaški savez je čini se dao svima prigodu da postane olimpijac. Neke zemlje, poput Norveške, imale su mogućnost vođenja još nekih skijaša, ali nisu željele da im skijaši u Južnu Koreju kao “turisti”. Bogata Norveška štedi, ali siromašna Hrvatska čini se ne gleda na kvalitetu, nego kvantitetu. U nekim sportovima, poput sankanja i boba, postavljene su jasne norme i tko ju je izborio O.K., pa čak i ako podbaci na Igrama, ali u nekim sportovima kriteriji nisu baš najjasniji. Teško će Hrvati iz Koreje s nekom medaljom, ali bar ćemo tamo imati respektabilan broj sudionika i uz njih službenih osoba.

I usporedbe radi, Finci će imati samo dva predstavnika u alpskom skijanju, a Šveđani 12. Kanada u Pyeongchang šalje 13 skijaša i skijašica, susjedna Slovenija 11, kao i spomenuta Norveška. Češka devet, Slovačka sedam, Rusija samo pet. I pet se vraćamo na Norvešku. U Južnoj Koreji će imati ukupno 109 sportaša, ali od njih se očekuje da kući dođu s naramkom medalja. I među tih 109 imaju hokejašku ekipu, a tu je i skijaško trčanje u kojem su svjetska velesila i šalju 20 predstavnika. I imat će sportaše u gotovo svim olimpijskim disciplinama od curlinga preko bitalona, skijaških skokova do snowboardinga. Svaka čast hrvatskim skijašima, ali što možemo očekivati od novih Gipsovih učenika Eliasa i Samuela Kolege, zatim Istok Rodeša, Ide Štimac, Lane Zbašnik ili od naših nordijaca Edi Dadića, Vedrane Malec, Gabrijele Skender za koje ni bolji poznavatelji sporta u Hrvatskoj vjerojatno nisu čuli. Vjerujemo da će nekih od njih zabljesnuti na velikoj sceni, ali se ipak pitamo: Zar je stvarno toliko važno sudjelovati? I. Liović

Hrvati na ZOI

2018.:

Pyeongchang - 20 sportaša

2014.:

Soči - 11 sportaša

2010.:

Vancouver - 19 sportaša

2006.:

Torino - 23 sportaša

2002.:

Salt Lake City - 14 sportaša

1998.:

Nagano - šest sportaša

1994.:

Lillehammer - tri sportaša

1992.:

Albertville - četvero sportaša

Slovenija i Norveška imaju samo jednog predstavnika više u alpskom skijanju od Hrvatske