Sport
ŠUS SVJETLOST

Najbolji kolektiv postali za jubilarnu godinu
Objavljeno 7. veljače, 2018.

Aktivnosti članova Športske udruge slijepih Svjetlost iz Osijeka poznate su i izvan lokalnih okvira. Naravno, tu su i rezultati, koji su ovu udrugu promovirali i u najbolji sportski kolektiv grada i županije za 2017. godinu.

- Prije četiri godine također smo bili laureati, a novo priznanje pokazuje da idemo u dobrom smjeru. Naše članstvo, koje broji 60-ak članova, raspoređeno je u tri sekcije; kuglanje, šah i pikado. No, razvijamo i nove sportove. To su streličarstvo, showdown, bowling te vožnja na tandem biciklima, a uz to provodimo rehabilitaciju naših članova kroz rekreativno plivanje i tjelovježbe u vodi. Bavimo se edukacijom i skrbimo o zdravlju te promičemo sport i sportsku rekreaciju slijepih i slabovidnih osoba - kaže predsjednik ŠSU-a Svjetlost Stojan Bjelajac, koji je i čelni čovjek SPORIN-a (Savez za sport i sportsku rekreaciju osoba s invaliditetom).

Prošle godine članovi Svjetlosti imali su zapažene rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni. Posebno se isticala kuglačka sekcija, koju neumorno vodi Đuro Vinkler. Tako je Darko Sarapa bio među osvajačima odličja na Europskom prvenstvu u Apatinu. Hrvatska je tamo uzela 13 medalja, a Sarapa je s Nerminom Mehulić igrao u finalu mix tandema B2. Zlato nije bilo daleko, ali slovenski dvojac bolje je odradio odlučujuću tzv. sudden death dionicu (13:7). U domaćim okvirima, Bjelajac i Božidar Vergaš su prvaci u svojim kategorijama, Dragica Jurčević je državna viceprvakinja, a u ekipnom poretku Svjetlost je uvijek u vrhu, a prošle sezone zauzela je treće mjesto. U šahu već godinama primat drži Hinko Cajzler, stoga se može očekivati da i u 2018. rezultati budu na visokoj razini.

- Nastupamo na raznim natjecanjima u Hrvatskoj, ali i u okolnim zemljama. Osim toga smo i uspješni organizatori okupljanja slijepih i slabovidnih osoba, u ovoj godini nas čeka već deseto izdanje Memorijala Stjepana Jurčevića u kuglanju i bowlingu - najavljuje Bjelajac neke od aktivnosti u 2018. godini.

Inače, ŠUS Svjetlost raditi je počeo još 2006. godine, a sljedeće godine je i registriran. Znači da je 2017. bila i službeno jubilarna, stoga priznanje za najbolji sportski kolektiv osoba s invalididetom nije moglo stići u boljem trenutku.

- Priznanja gode, ali i motiviraju. Naši su ih članovi dobivali prijašnjih godina i u pojedinačnoj konkurenciji izbora, a prepoznati smo i izvan lokalnih okvira. Tako su priznanja od Hrvatskog paraolimpijskog odbora između ostalih dobili Đuro i Ivica Vinkler, Franjo Bičanić, Hinko Cajzler i Ivan Špehar. Naše aktivnosti su prepoznate, imamo sve kvalitetniju podršku, stoga nema razloga da i dalje ne budemo uspješni i edukativni - kaže na kraju predsjednik ŠUS-a Svjetlost, Stojan Bjelajac.

Nino BENČINA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike