Novosti
NOVA STRATEGIJA ZA ZAPADNI BALKAN

Srbija i Crna Gora će u
EU 2025., ako ispune uvjete
Objavljeno 6. veljače, 2018.

Kao što je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavio u svojem govoru o stanju Unije 2017., EK je donio strategiju “Vjerodostojna perspektiva proširenja i pojačana suradnja EU-a sa zapadnim Balkanom”, kojom se potvrđuje europska budućnost regije kao geostrateško ulaganje u stabilnu, jaku i ujedinjenu Europu koja se temelji na zajedničkim vrijednostima. U njoj se navode prioriteti i područja u kojima je potrebna veća suradnja te posebni izazovi s kojima se zapadni Balkan suočava, posebice potreba za temeljnim reformama i dobrosusjedskim odnosima. Europska komisija najavila je šest vodećih inicijativa, odnosno posebnih mjera, koje će EU poduzeti sljedećih godina kako bi dao potporu transformaciji zapadnog Balkana u područjima od zajedničkog interesa. Inicijative obuhvaćaju jačanje vladavine prava, veću suradnju u području sigurnosti i migracija uz pomoć zajedničkih istražiteljskih timova i europske granične i obalne straže, širenje energetske unije EU-a na zapadni Balkan te smanjenje troškova roaminga i uvođenje širokopojasnog interneta u regiji. U strategiji se također naglašava da EU treba biti spreman prihvatiti nove članice kada one ispune kriterije.

Jean-Claude Juncker izjavio je kako “ulaganje u stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana zapravo je ulaganje u sigurnost i budućnost naše Unije. Iako u vrijeme ovog mandata neće biti novog proširenja, Europska komisija ocrtava europski put za zapadni Balkan. Uz snažnu političku volju, konkretne i održive reforme te konačno rješenje sporova sa susjedima, zemlje zapadnog Balkana mogu napredovati na svojem europskom putu. Uspjeh će ovisiti o njihovim objektivnim zaslugama. Europska komisija bit će stroga ali poštena.”

Kako stoji u strategiji, sve zemlje moraju se nedvosmisleno obvezati, i riječju i djelom, na prevladavanje naslijeđa prošlosti postizanjem pomirenja i rješavanjem otvorenih pitanja, posebice graničnih sporova. Potreban je sveobuhvatan, pravno obvezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova kako bi oni mogli napredovati na svojem europskom putu.

U strategiji se objašnjavaju koraci koje Crna Gora i Srbija moraju poduzeti kako bi dovršile proces pristupanja u perspektivi 2025. Dok bi ih ostale zemlje mogle sustići, Crna Gora i Srbija jedine su dvije zemlje s kojima su pregovori o pristupanju već u tijeku. Albanija i Makedonija ostvaruju znatan napredak i Komisija je spremna pripremiti preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju na temelju ispunjenih uvjeta. Komisija će početi pripremati mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo nakon primitka sveobuhvatnih i potpunih odgovora na

njezin upitnik. Uz stalna nastojanja i angažman BiH mogla bi postati kandidat za pristupanje. Kosovo ima priliku za održivi napredak primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i za napredak na svojem europskom putu kada to objektivne okolnosti dopuste.

Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je uoči objave strategije pismo Jean-Claudeu Junckeru u kojem je iznio hrvatske poglede na nastavak proširenja. Plenković je najavio da će Hrvatska za vrijeme svoga predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. "staviti poseban naglasak na proširenje EU-a" te organizirati summit EU-a sa zemljama jugoistočne Europe. Plenković je u svom pismu upozorio i na pitanje nasljeđa rata, što je jedan od ključnih problema s kojima se suočavaju zemlje europskog jugoistoka i da ih treba što prije riješiti. V.Tešija

Jean-Claude Juncker

predsjednik Europske komisije

NITKO VIŠE NEĆE UĆI U EU DOK NIJE RIJEŠIO PITANJE GRANICA

U vezi nove strategije za zapadni Balkan predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je kako je pogrešno iščitavati da će Crna Gora i Srbija biti punopravne članice 2025. godine. “To je samo indikativni datum u strategiji, koji ima za cilj ohrabriti te i druge države sa zapadnog Balkana da pojačaju napore na ispunjavanju kriterija”, kazao je. Spor Hrvatske i Slavonije ocijenio je bilateralnim, ali i europskim, dodajući kako je EK ponudila pomoć i da se taj problem mora riješiti. “Neće doći do pristupa nijedne druge zemlje sa zapadnog Balkana prije nego budu riješili sve granične probleme. To se neće ponoviti, ne sa mnom”, rekao je Juncker.