Novosti
EKONOMSKA PERSPEKTIVA HRVATSKE U 2018.

Poduzetnici optimisti, stručnjaci upozoravaju
Objavljeno 7. veljače, 2018.

Većina poduzetnika koji su sudjelovali u anketi Privrednog vjesnika i Hrvatske gospodarske komore “Poslovna očekivanja za 2018.” ove godine očekuje veći gospodarski rast nego lani, a analitičari upozoravaju na izostanak reformi i stagnaciju.

U anketi Privrednog vjesnika sudjelovali su predstavnici 433 domaće tvrtke, koji su ukupno stanje u gospodarstvu za prošlu godinu ocijenili prosječnom ocjenom 2,77, izvijestio je na predstavljanju posebnoga izdanja Privrednog vjesnika “Poslovna očekivanja 2018.” glavni urednik Privrednog vjesnika Darko Buković.

Za 59 posto anketiranih ukupni gospodarski rast će 2018. u odnosu prema prošloj godini biti nešto veći, a 38,6 posto anketiranih kaže kako će se eventualnoj krizi oduprijeti reorganizacijom poslovanja. Gotovo polovina ispitanika (45,8 posto) smatra da će prevladati eventualne učinke krize, a više od dvije trećine (70,7 posto) misli da će im likvidnost tvrtke biti ista kao lani.

Ekonomskim analitičarom 2017. godine na skupu je proglašen Damir Novotny, kojemu je pripala tradicionalna nagrada “Gorazd Nikić”. Novotny je istaknuo da se u Hrvatskoj proteklih godina osim turizma ništa strukturno nije promijenilo. Upozorio je da nedostaje radnika i vrhunskih poduzeća koja bi, primjerice, gradila Pelješki most, pa će ga graditi Kinezi, da agrarni sektor ne može pokriti turističku potražnju te da gospodarski rast od dva posto ne rješava ni jedan strukturni problem. “Perspektive nisu sjajne, ulazimo u razdoblje stagnacije, a 2018. će biti preslika 2017.”, rekao je Novotny.H

Proračun se puni prema planu

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da nakon prvih mjesec dana 2018. godine nema loših vijesti za proračun. Kazao je da, što se tiče prikupljanja prihoda, sve ide prema planu, no da se već osjete promjene u sustavu oporezivanja automobila. “Smanjivanje poreznog tereta sigurno će imati reperkusije na blagi gubitak poreznih prihoda u kratkom roku, ali dinamična komponenta dobrim dijelom će to vratiti i s tržišta već stižu takve poruke”, rekao je Marić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSJEČNA PLAĆA I CIJENA GORIVA

Za plaću možemo kupiti
674 litre goriva

2

BORIS VUJČIĆ

Gotovinski krediti kao “švicarac”

3

ZAJEDNICA UTEMELJITELJA HDZ-A O VANDALIZIRANJU SPOMENIKA PRVOG PREDSJEDNIKA RH

Tuđman je meta onih koji preziru Hrvatsku