Novosti
RECENZIJA KURIKULUMA HRVATSKOG JEZIKA

Sadržaj u prvom planu, a ne ideologija
Objavljeno 6. veljače, 2018.

Stručnoj radnoj skupini (SRS) za kurikulum hrvatskog jezika u ponedjeljak poslijepodne je na videokonferenciji predstavljena recenzija tog kurikuluma koju je izradila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u povodu toga poručuje kako je kvalitetna suradnja HAZU-a, SRS-a i Ministarstva pokazala da “ideološki prijepori nestanu onoga trena kada svi dionici procesa dogovore i u prvi plan stave sadržaj reforme”.

Recenziju su članovima SRS-a predstavile ministrica Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj te je dogovoreno da se u roku od dva tjedna kurikulum doradi sukladno s prijedlozima HAZU-a, priopćilo je u utorak Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Kurikulum hrvatskog jezika, dodaje se, trebao bi biti spreman za uključivanje u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme, koja ove jeseni počinje u šezdesetak škola diljem Hrvatske.

“Pozivam sve političke stranke da se ugledaju na ovaj pozitivan primjer suradnje i da u prvi plan, umjesto ideoloških rovova i besmislenih svađa, stave upravo sadržaj javnih politika”, poručila je ministrica.

Kako dodaju iz MZO-a, na skali od 1 do 4 prosječna ocjena recenzije iznosi 3, a prijedlozi HAZU-a odnose se, uz ostalo, na popis znanstvenih i stručnih djela na temelju kojih je kurikulum izrađen te je dano nekoliko sugestija u vezi s brojem sati u pojedinim obrazovnim razdobljima koji će biti posvećeni jeziku odnosno književnosti, komunikacijskim kompetencijama i medijskoj kulturi. Također, zajedničko stajalište SRS-a i HAZU-a je da predmet Hrvatski jezik zaslužuje veću satnicu u sklopu nastave, na što će Ministarstvo posebno obratiti pozornost u bližoj budućnosti, ističu iz MZO-a. H

NESTAJU RAZLOZI ZA PODJELE

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izrazio je zadovoljstvo zbog informacije Ministarstva znanosti i obrazovanja da su recenzijom HAZU-a konačno riješeni prijepori oko kurikuluma hrvatskog jezika, kazavši kako razlike i razlozi za podjele nestaju kad je pravi sadržaj na stolu, kao u slučaju tog kurikuluma. “Ovime obrazovna reforma dobiva svoj konačni oblik i već sada mijenja Hrvatsku nabolje”, rekao je Vrdoljak.

Možda ste propustili...

POLICIJA I DORH O UZROCIMA POŽARA U HIDROELEKTRANI PLAT

Još uvijek traje opsežna istraga

JAVNA RASPRAVA TRAJE

Izmjene Ovršnog zakona

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE

Komšić kaže da je otvoren za dijalog sa Zagrebom