Novosti
“POKUŠAT ĆEMO TU RAZDVOJITI STABLA OD ŠUME”

Uskoro rasprava o Istanbulskoj konvenciji u Saboru
Objavljeno 7. veljače, 2018.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Strasbourgu kako je rasprava o Istanbulskoj konvenciji u Hrvatskoj dobila drugu dimenziju te da sadržaju konvencije dio javnosti prilazi iz kuta rasprave o rodnoj ideologiji, pa će se uskoro “pokušati razdvojiti stabla od šume”.

U Hrvatskoj je javna rasprava o Istanbulskoj konvenciji, “u dijelu javne rasprave, nažalost, nekako dobila jednu drugačiju dimenziju (...), tipa rasprave o rodnoj ideologiji, koja pokušava supstanci te konvencije prići iz drugog kuta”, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje zastupnice Zelenih Ska Keller kako to da je u Hrvatskoj ta konvencija još uvijek predmet rasprave. Plenković je rekao i kako Istanbulska konvencija po njegovom mišljenju, “zaista postoji da se spriječi nasilje u obitelji, posebno nasilje prema ženama”.

“Spreman sam za raspravu u parlamentu, među strankama i javnosti, i pokušat ćemo tu razdvojiti stabla od šume u idućim mjesecima”, najavio je Plenković na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu. Javne konzultacije i proces pripreme zakona za iznošenje pred Hrvatski sabor gotovo su dovršeni, napomenuo je hrvatski premijer.

Plenković je podsjetio i da su Istanbulsku konvenciju inicirali hrvatski stručnjaci u Vijeću Europe, a da je konvenciju Hrvatska potpisala 2013. godine. Dodao je da ne zna zašto tada socijaldemokratska vlada, koja je za to imala imala dvije godine, nije krenula u daljnje korake njezine ratifikacije. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana