Novosti
BURZOVNI POTRES ZAHVATIO I HRVATSKU

Ministar financija: Ovo nije trajan poremećaj
Objavljeno 7. veljače, 2018.
Hrvatska ima prostora za neutralizaciju efekata povećanja kamatnih stopa

Nakon burzovnog kraha koji se u ponedjeljak dogodio u SAD-u, kada su na Wall Streetu indeksi Dow Jones i S&P 500 potonuli više od četiri posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u više od šest godina, cijene dionica pale su u utorak na azijskim i europskim burzama. Primjerice, vodeći europski indeksi - londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC bili su u minusu između 2,4 i 2,5 posto.

Logično, ovi padovi na burzama, kao kod domino-efekta, prenijeli su se i na Zagrebačku burzu, na kojoj je Crobex u utorak od početka trgovanja bio u minusu koji se tijekom dana kretao oko tri posto. Recimo, u 15 sati Crobex je iznosio 1835 bodova uz pad od 2,71 posto. Promet je pri tome, također u 15 sati, bio vrlo visokih 16 milijuna kuna, od čega se 15,4 milijuna kuna odnosilo na dionice, što je nekoliko puta više nego što je to uobičajeno u proteklom razdoblju. Velika većina dionica bila je u “crvenom”.

Rast inflacije

Svjetske burze već dulje vrijeme snažno rastu, pri čemu su na Wall Streetu i mnogim drugim tržištima indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti, zahvaljujući stabilnom rastu svjetskog gospodarstva, niskoj cijeni novca i rastu zarada kompanija. S obzirom na dugotrajan rast tržišta, koji traje od 2008. godine, korekcija cijena dionica bila je očekivana, a potaknuli su je u petak objavljeni podatci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da zaposlenost i plaće snažno rastu. A to bi moglo potaknuti rast potrošnje i inflacije, pa bi američka središnja banka u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamata. Druge središnje banke također bi mogle stegnuti monetarnu politiku zbog čega rastu prinosi na obveznice. Povećanje referentnih kamatnih stopa podiže troškove zaduživanja država i kompanija.

Ministar financija Zdravko Marić, komentirajući oštar pad svjetskih burzi, izazvan među ostalim i očekivanjima o mogućem ubrzavanju tempa rasta kamatnih stopa u SAD-u, kazao je u utorak da se takve poremećaje u dogledno vrijeme i u budućnosti može očekivati, no da Hrvatska ima puno prostora za neutralizaciju efekata povećanja referentnih kamatnih stopa.

Jača reakcija

Na pitanje treba li Hrvatska biti zabrinuta zbog zbivanja na Wall Streetu i ostalim svjetskim burzama, Marić je konstatirao da se takve poremećaje u dogledno vrijeme i u budućnosti može očekivati, pri čemu smatra da se nije dogodio trajan poremećaj.

“Burze su reagirale, poglavito američke, na određene objave gospodarskih pokazatelja, koji su između ostalog podigli očekivanja o kretanju inflacije i kamatnih stopa. Reakcija je možda bila malo jača no što bi netko očekivao, što je sa sobom imalo i efekte prelijevanja i na neke druge burze. Kod nas se to još uvijek nije toliko osjetilo. Međutim, očekujem da će se između ostalog i na američkim burzama takve stvari i okolnosti primiriti”, izjavio je Marić novinarima.

Marić je ustvrdio da su to stvari s kojima trebamo računati u nadolazećem razdoblju te napomenuo da konstantno ponavlja da i u Vladi i u Ministarstvu financija postoji snažna usredotočenost na kamate koje državni proračun i porezni obveznici plaćaju.

“Dakle, uvijek imate ona dva elementa, jedan je bazična kamatna stopa, na koju mi, koliko god snažni, mali ili veliki bili, ne možemo utjecati, a to je dobrim dijelom i ovo što se jučer (u ponedjeljak, nap. a.) događalo. Dakle, očekivanja su da će te referentne kamatne stope ići nešto dinamičnije u smislu uzlazne putanje, međutim na nama ostaje onaj drugi element, a to je kako dalje smanjivati tu premiju rizika i neutralizirati te efekte povećanja referentnih kamatnih stopa”, poručio je Marić zaključivši kako u Hrvatskoj postoji jako puno prostora, dovoljnog da neutralizira takve šokove.

Igor MIKULIĆ/H
Dionice u SAD-u bile precijenjene

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić za HRT je kazao kako ne bismo trebali biti iznenađeni određenim korekcijama cijena na Wall Streetu. Napomenuo je kako bez obzira na korekciju cijena i dalje ostaje činjenica da su, “gledajući proteklih 12 mjeseci, indeksi S&P 500 i Dow Jones ostvarili prinose od oko 15 posto, što sugerira da su investitori unatoč korekciji i dalje u 'debelom' plusu - bar oni koji su bili u tim svojim pozicijama posljednjih godinu dana.” Grubišić ističe kako vrednovanje dionica na tržištu kapitala ne mora nužno reflektirati stvarnu ekonomsku realnost jer na kretanje cijena u velikoj mjeri utječe i psihologija, odnosno ponašanje samih investitora. Naglasio je kako podatak da je S&P u 2017. godini porastao za 20 posto “upućuje na zaključak da se radilo o jednoj od znatno iznadprosječnih godina, što daje naslutiti da su potencijalno dionice bile i precijenjene.”

KLIZNULE I CIJENE NAFTE

Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 67 dolara pod pritiskom pada tržišta dionica diljem svijeta, koji je utjecao i na cijene obveznica, robe i na vrijednost kriptovaluta. Na londonskom je tržištu cijena barela oko podneva bila 66 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,96 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 55 centi nižoj cijeni, od 63,60 dolara.

crobex

VEĆINA DIONICA BILA JE U “CRVENOM”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike