Novosti
USKORO SLOBODNA TRGOVINA I IZ RH

Kraj geoblokiranja za hrvatske kupce
Objavljeno 6. veljače, 2018.

Europski parlament potvrdio je rezultate pregovora o Direktivi o geoblokiranju i drugim vrstama diskriminacije utemeljenim na nacionalnosti, mjestu prebivališta ili boravišta na online tržištu, izvijestio je u utorak osječki ured hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan (SDP), koja je radila na direktivi u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača.

U priopćenju za javnost navodi se kako je ovo kraj dvogodišnjeg procesa i odlična vijest za Hrvatsku, jer će već od iduće jeseni hrvatski kupci moći kupovati sa svih internetskih stranica u EU-u. Naime, do sada su hrvatski potrošači kao građani iz manje i novije države članice bili nerijetko diskriminirani tijekom kupovanja online. “Najčešće se događa da nam web-trgovina odbija nešto prodati. Istraživanje Europske komisije pokazalo je kako čak 63 posto internet-trgovaca ne prodaje izvan svoje države članice”, pojasnila je Borzan.

Napominje kako se ukidanje barijera odnosi samo na fizičke proizvode, a servisi za čitanje e-knjiga ili streaming glazbe možda će biti uključeni u zakon kroz iduće dvije godine. Borzan podsjeća kako je tražila i zabranu automatskog preusmjeravanja kupaca na nacionalne stranice, jer se u pojedinim slučajevima kupce automatski prebacuje na lokalnu stranicu s drugim proizvodima i cijenama, a uz to, ponekad se čak naplati i po višoj cijeni nego kupcima iz nekih drugih članica EU-a.

Ističe kako je zabrana usvojena te da više od 30 posto hrvatskih građana redovito kupuje online i taj broj se stalno povećava.H

Najčitanije iz rubrike