Osijek
POTICANJE PODUZETNIŠTVA

Županija izdvojila 1,2 milijuna kuna više nego prošle godine
Objavljeno 7. veljače, 2018.

I u 2018. godini Osječko-baranjska županija nastavit će aktivnosti kojima će poticati razvoj konkurentnog gospodarstva, naročito u segmentu razvoja malog i srednjeg poduzetništva, te veća ulaganja.

Ove godine još znatnije, s obzirom na to da je u tu svrhu u proračunu izdvojeno 1,2 milijuna kuna više nego za 2017. U skladu s Prijedlogom programa poticanja poduzetništva Osječko-baranjske županije za 2018. godinu, koji će se naći na dnevnom redu predstojeće, osme sjednice županijske Skupštine, Županija planira provoditi 11 programskih aktivnosti, među kojima su, primjerice, kreditiranje poduzetnika, informiranje i obrazovne aktivnosti, savjetovanje poduzetnika, ali i poticanje razvoja poduzetničkih zona i inkubatora. Unutar tih programa provodit će se gotovo 30 različitih projekata poticanja poduzetništva.

Za navedeno su osigurana i potrebna financijska sredstva, u ukupnom iznosu od 5,6 milijuna kuna, što je povećanja od 1,2 milijuna u odnosu prema godini prije. U resornom županijskom uredu tako preciziraju kako je iznos za projekt “Poticanje zapošljavanje” s 205.000 povećan na 300.000 kuna, a za projekt “Potpore za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja” s milijun na 1,5 milijuna kuna.

Također, povećana su sredstva za kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva, u ukupnom iznosu od 617 tisuća kuna, u okviru čega je i novi projekt “Kreditna linija za poticanje poduzetništva mladih i žena”, za koji je, za subvencioniranje kamata mladim poduzetnicima i ženama poduzetnicima, osigurano 400 tisuća kuna.

No u Osječko-baranjskoj županiji svjesni su kako se ne vrti sve samo oko novca - imati pravu informaciju u pravo vrijeme na pravom mjestu može biti od presudnog značenja za one koji se natječu u tržišnoj utakmici. Poduzetnicima je na raspolaganju već poznati infopult (i u internetskoj verziji), ondje su na jednom mjestu dostupne informacije o svim aktivnostima i mjerama poticanja. Naposljetku, neizostavan je dio poticajnih mjera i onaj vezan uz - nastavak obrazovanja, odnosno dodatno usavršavanje. Institucije poduzetničke podrške, uz Sveučilište J. J. Strossmayera, aktivno su uključene u kreiranje i provedbu projekata kojima se želi povećati konkurentnost i potaknuti razvoj lokalnog gospodarstva temeljenog na znanju i inovacijama.

Dakle, projekte poticanja poduzetništva na svome području Županija ne provodi sama, priključile su joj se i gradovi i općine, brojni poduzetnički centri i inkubatori, ali i institucije poput HGK-a, HOK-a, HZZ-a, HUP-a te ostale institucije poduzetničke podrške. D. Kuštro

UČENIČKO I STUDENTSKO PODUZETNIŠTVO

U Županiji su jasnog stava kako je već tijekom školovanja nužno razvijati poduzetničke vještine te poduzetnički način razmišljanja i ponašanja u svakodnevnom životu. Upoznavanjem učenika i studenata s institucijama poduzetničke podrške te poduzetništvom na primjerima iz prakse potiče se njihova samoinicijativnost i kreativnost te stjecanje potrebnih znanja, vještina i iskustva za pokretanje vlastitog poslovnog pothvata.

5,6

milijuna kuna OBŽ je izdvojio ove godine za program poticanja poduzetništva

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas