Osijek
ODJELU ZA MATEMATIKU PREKIPJELO

Zabranili upotrebu
mobitela na ispitima
Objavljeno 7. veljače, 2018.
U slučaju opetovanog kršenja pravila studentima prijeti privremeno, pa i trajno isključenje sa studija

Posljednjih godina učitelji i nastavnici u školama i na fakultetima sve teže izlaze na kraj s upotrebom mobitela na nastavi. Osim za surfanje po društvenim mrežama i igranje igrica, nije nepoznanica da se učenici i studenti mobitelom služe i za nedopuštene radnje na ispitima, što im olakšava sve naprednija tehnologija.

Unatoč tome, u Hrvatskoj gotovo nema visokih učilišta koji su izričito zabranili uporabu mobitela. Na taj se drastični potez odlučio Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, čiji se studenti na pismenim ispitima često služe kalkulatorom. U tu im je svrhu do sada nerijetko služio i mobitel. Međutim, primijetivši kako mnogi studenti zloupotrebljavaju uređaj i njime se koriste za varanje na ispitu, nastavnici i suradnici Odjela požalili su se prof. dr. sc. Kristianu Sabi, pročelniku, a on je njihove primjedbe promptno prihvatio. Odluku o zabrani upotrebe mobitela na ispitima pročelnik je Sabo donio 5. veljače.

- Na sastanku uprave s nastavnicima i suradnicima istaknuo se taj problem i morao sam reagirati kako bismo prevenirali nedopuštene radnje. Podrazumijeva se da mobiteli na ispitima nisu dobrodošli, no na našem smo odjelu željeli to normirati ovakvom odlukom – rekao nam je pročelnik Sabo.

Tijekom pismenog ispita na klupi tako smiju biti samo stvari koje su eksplicitno dopuštene za ispit, stoji u odluci. Torbe, knjige, mobitel, druge komunikacijske uređaje i ostale stvari nedopuštene za ispit student treba odložiti na vješalicu, odnosno na stol koji je u tu svrhu pripremio dežurni nastavnik ili suradnik. Dopušteni predmeti podrazumijevaju pisaći pribor i kalkulator za kolegije na kojima je to dopušteno - pojasnio je pročelnik Sabo. Ako se student ogluši na odluku, i nastavnik ga zatekne s nedopuštenim predmetom, odmah će ga se udaljiti s ispita, a kazne koje slijede nisu malene.

- U slučaju udaljavanja pismeni ispit studenta ocijenit će se ocjenom nedovoljan. Dežurni je nastavnik ili suradnik u takvom slučaju obvezan u istom danu podnijeti u Ured pročelnika pisanu prijavu protiv studenta – objašnjava se u Odluci.

Nadalje, Odluka se poziva na Pravilnik o stegovnoj odgovornosti studenata Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, koji nedopušteno pružanje i primanje pomoći na ispitu, kao i upotrebu nedopuštenih pomagala, utvrđuje kao povredu obveze. U slučaju ponavljanja takvih povreda studentu se mogu izreći stegovne mjere zabrane polaganja ispita, privremenog isključenja sa studija i isključenja sa studija. Studenti ovoga odjela od sada će dva puta razmisliti prije nego što se odluče prekršiti neko od tih pisanih pravila. Vjerujemo kako će osječki primjer ohrabriti i druga naša visoka učilišta da se odluče na takav potez, jer ako nije izričito propisano, teško da će se tog pravila svi pridržavati.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Studenti ovoga odjela od sada će dva puta razmisliti prije nego što se odluče upotrijebiti mobitel tijekom ispita

NEDOPUŠTENE STVARI

l Torbe

l Knjige

l Mobitel

l Ostali komunikacijski uređaji...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas