Osijek
ŠTO AKO DIJETE NIJE CIJEPLJENO?

Ako roditelje nije prijavio pedijatar, učinit će to liječnik iz Školske medicine
Objavljeno 7. veljače, 2018.
Cijepljenje najčešće odbijaju jer smatraju da je cjepivo štetno, kaže dr. Štimac

Gotovo u svakoj pedijatrijskoj ordinaciji bar jedan roditelj odbije cijepljenje svog djeteta, što za posljedicu ima prijavu Sanitarnoj inspekciji. Primjerice, u ordinaciji dr. med. Maje Štimac, spec. pedijatrije, u okviru Doma zdravlja Osijek, do sada je bilo nekoliko slučajeva da roditelji nisu željeli da njihovo dijete primi cjepivo.

- Obično kažu kako ne žele cijepiti dijete jer je cjepivo štetno, no naša je dužnost upoznati ih s dobrobitima cjepiva i upozoriti roditelje na obvezu cijepljenja prema važećim zakonima u Republici Hrvatskoj. No ima i onih koji i unatoč tomu ne žele cijepiti dijete te je potom naša dužnost pokrenuti postupak prijave roditelja Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravstva – objašnjava dr. Štimac, dodajući da se prijave podnose nakon odbijanja cijepljenja, ali i ako se roditelj ne odazove na poziv za cijepljenje. Konkretno, u ordinaciji naše sugovornice nekoliko je slučajeva u postupku prijave, a dr. Štimac kaže da se neki roditelji opetovano oglušuju na pozive za cijepljenje, pri čemu nema zapreke da ih se ne prijavi inspekciji.

Inače, zakonski propisi nalažu da svaka ordinacija vodi statistiku i evidenciju djece koju se poziva na svako sljedeće cjepivo. Roditelji koji to uporno odbijaju učiniti naposljetku će biti prijavljeni. Ako ih nije prijavio pedijatar, učinit će to naknadno liječnik u Službi za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, čija voditeljica, dr. med. Vesna Buljan, spec. školske medicine, kaže kako slučajevi necijepljenja, srećom, u nas nisu česti.

Budući da zakon ne brani upis u prvi razred osnovne škole djetetu koje nije cijepljeno, liječnicima u Školskoj medicini preostaje čekati kraj prvoga razreda.

- Ako ni tada dijete nije cijepljeno, slijede prijave Sanitarnoj inspekciji. Ne možemo reagirati sve do kraja prvoga razreda, kada se djeca cijepe protiv ospica, rubeola, zaušnjaka i dječje paralize, jer se roditelj tijekom godine, odnosno prvog razreda, može predomisliti. Inače, ima roditelja koji odmah pri upisu u školu donesu papir na kojem pišu da odbijaju cijepljenje – objašnjava dr. Buljan. Dodaje kako Sanitarna inspekcija može obavijestiti i Centar za socijalnu skrb te roditelja čeka kazna, a cijeli postupak može završiti i na sudu.

Marija MIHELIĆ
ODGAĐANJE CIJEPLJENJA

Neka djeca odskaču od plana cijepljenja, i to zbog, primjerice, akutne povišene temperature, što kratko može odgoditi cijepljenje.

- Neki roditelji ne žele cijepiti dijete prema kalendaru cijepljenja zbog toga što netko u obitelji ima neku od autoimunih bolesti. Dr. Štimac kaže kako se ta djeca naposljetku ipak cijepe, s odgodom od nekoliko mjeseci. U svojoj je ordinaciji, kaže, uspjela dogovoriti cijepljenje koje malo odskače od kalendara cijepljenja, no još uvijek se u njega uklapa.

odaziv

SLUČAJEVI NECIJEPLJENJA, SREĆOM, U NAS NISU ČESTI

2000

kuna iznosi kazna roditeljima koji nisu dozvolili cijepljenje svog djeteta

Maja Štimac

pedijatrica

CIJEPITE SVOJU DJECU, EPIDEMIJA OSPICA NE POZNAJE GRANICE!

Svaki liječnički tim podnosi mjesečno i godišnje izvješće Zavodu za javno zdravstvo o broju cijepljene djece te ima plan cijepljenja za tekuću godinu. Sva se djeca cijepe prema važećem kalendaru cijepljenja, a ako ne dođu na predviđeni termin cijepljenja, šalje im se poziv.

- U ovom trenutku pozivamo sve roditelje da cijepe svoju djecu, jer epidemija ospica ne poznaje granice. Pitanje je trenutka kad će se ospice pojaviti u Hrvatskoj. Sva djeca mlađa od godinu dana nisu zaštićena, tako da bi se upravo ona mogla razboljeti. Dobrom se procijepljenošću stvara kolektivni imunitet, čime se sprječava pojava epidemije, i upravo takvim postupcima brojne su bolesti iskorijenjene - upozorava dr. med. Maja Štimac.

Možda ste propustili...