Osijek
OBILJEŽEN DAN SIGURNIJEG INTERNETA

Bolji internet počinje s tobom!
Objavljeno 7. veljače, 2018.

Dan sigurnijeg interneta uz ovogodišnju temu “Stvaraj, poštuj i poveži se! Bolji internet počinje s tobom!” u organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, u suradnji s brojnim partnerima, obilježen je 6. veljače u više od 330 organizacija, škola i institucija iz cijele Hrvatske. Jedna od njih je i OŠ Franje Krežme. Za učenike petih razreda predavanja i radionice o zaštiti na internetu održali su predstavnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, PU osječko-baranjske Odjela prevencije te predstavnici HAKOM-a.

- Djeca i mladi izloženi su brojnim opasnostima na internetu: neprimjernom sadržaju, neprimjerenim kontaktima, internetskim predatorima, zlouporabi osobnih podataka, vršnjačkom nasilju... Svatko od nas ima moć nešto poduzeti – ističe Kristina Krulić-Kuzman, psihologinja u CNZD-u.

Jasna Kretić-Majer, pedagoginja u OŠ Franje Krežme, kaže kako škole zajedno s drugim institucijama moraju preuzeti odgovornost za osvještavanje o opasnostima koje vrebaju preko interneta i načinima zaštite, naročito kada je riječ o najranjivijoj skupini društva – djeci, koja sve ranije koriste internet, osobito društvene mreže.

- U našoj školi učitelji informatike djeci pomažu da zašitite svoje osobne podatke i uče ih kako se zaštititi kad naiđu na neželjene sadržaje – kaže pedagoginja.

Djeca su na radionicama pokazala da već znaju dosta o ovom problemu, a nove će informacije koje su saznali u utorak, kažu, znati primijeniti u praksi.

- Najbolji je savjet za roditelje da budu upućeni u ono što njihova djeca rade na internetu. Najviše se može postići razgovorom – ističe Josip Pandurić, nastavnik informatike. Za djecu i mlade, ali i njihove učitelje, organizatori su pripremili Edukacijski paket, a kući su sa sobom ponijeli nova znanja i promotivne materijale. Jedna od njih je i edukativna brošura nastala u suradnji HAKOM-a i Centra za sigurniji internet “Kako zašititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona”. Osim toga, djeca i mladi iz cijele Hrvatske imali su priliku riješiti internetski kviz i osvojiti vrijedne nagrade. J. Pejaković

KAKO BITI SIGURNIJI

1.Čuvaj svoje osobne podatke

2.Oprezno biraj prijatelje na internetu i čuvaj svoje lozinke

3.Nemoj slati svoje fotografije ili video nepoznatim osobama na internetu

4.Razmisli prije preuzimanja aplikacija, programa ili datoteka preko interneta

5.Obrati se odrasloj osobi ako vjeruješ da te netko vrijeđa

Izvor: HAKOM

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas