Osijek
TKO ĆE NAS GRIJATI?

Istječe ugovor o koncesiji:
I Toplana mora podnijeti zahtjev
Objavljeno 6. veljače, 2018.
Gotovo je nemoguće da bi se u Osijeku netko drugi mogao pojaviti kao konkurencija gradskoj toplani

Sezona grijanja u punom je jeku. Za nama je siječanj, mjesec u kojemu računi obično dosežu svoj maksimum u pojedinačnom mjesečnom iznosu, bez obzira na to grijete li se na plin i ste na sustavu gradske toplane. To su uostalom dva pretežna modela grijanja u Osijeku.

I dok je pri opskrbi plinom manje-više sve jasno, uostalom na snazi je liberalizacija tržišta, što znači da kupci mogu birati (dostupnog) opsrkbljivača plinom, kada je u pitanju distribucija toplinske energije - tu su donekle drukčija pravila. Naime, sukladno zakonskim odredbama ovo se pitanje rješava koncesijskim ugovorom.

HEP-Toplinarstvo Pogon Osijek koncesionar je za obavljanje energetske djelatnosti distribucije toplinske energije u gradu Osijeku. I koncesionar i davatelj koncesije dužni su osigurati kvalitetno obavljanje distribucije. Ugovor o desetogodišnjoj koncesiji istječe krajem ove godine. Sve ovo vrijeme osječka je toplana bila u obvezi plaćati naknadu za koncesiju u iznosu od 50 tisuća kuna godišnje.

Zbog kompletnog sustava, razgranatosti mreže, pa u konačnici i mogućnosti osiguranja potrebnih količina toplinske energije, gotovo je nemoguće da bi se u Osijeku netko drugi mogao pojaviti kao konkurencija gradskoj toplani.

No bez obzira na to, HEP Toplinarstvo kao koncesionar dužan je pred Gradsko vijeće (bar) jednom godišnje iznijeti plan razvoja toplinskog sustava.

A unatrag nekoliko godina redovito se revitalizira distribucijska toplinska mreža, prošlo ljeto i jeseni su obavljeni radovi u ukupnoj dužini od oko 3,6 km postojeće trase. Godina 2016. bila je označena kao središnja investicijska godina, HEP-Toplinarstvo tada je uložilo 12,5 milijuna kuna u razvoj toplinskog sustava grada Osijeka.

U Osijeku je oko 12 tisuća korisnika (kućanstva i poslovni prostori), vrelovodna mreža je u ukupnoj dužini od 50 kilometara, a HEP-Toplinarstvo Pogon Osijek tijekom jedne ogrjevne sezone kupcima spojenima na vrelovodnu mrežu i blokovske kotlovnice isporuči do 188.000 MWh toplinske energije. D.Kuštro

Dario KUŠTRO

1954.

godine u Osijeku je u pogon pušten prvi vrelovod

Možda ste propustili...

GRAD PODIJELIO POKLON-BONOVE ZA KUPNJU UDŽBENIKA ZA INFORMATIKU

Udžbenici besplatni za 2933 učenika

U RIJECI LJUBAVI POČELA PODJELA NAMIRNICA ZA LISTOPAD

Paketi života nadopunjeni kobasicama

PETO SLAMANJE UGOSTILO OSJEČKE UMJETNICE

Skulpture i slike iz projekta #elastične

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJSTARIJA OSJEČKA SLASTIČARNICA, NA ISTOJ DONJOGRADSKOJ LOKACIJI OD 1945.

Obiteljska slastičarnica Orijent čuvena po talijanskoj krempiti

2

NOĆNA SMJENA S PROMETNOM POLICIJOM

Iz auta izlazili pijani s bokalom vina u ruci

3

U OČEKIVANJU JAVNOG POZIVA ZA ORGANIZACIJU POPULARNE MANIFESTACIJE

Advent u Osijeku seli se u
Park kralja Petra Krešimira IV.?

oglas